Kina kan rädda Spanien och euron

För Europa väntar ett ekonomiskt oroligt 2011, då Grekland och Irland nyligen tvingats vända sig till IMF och EU för att be om räddning. Nästa land på tur är enligt många Spanien, vars ekonomi har backat nästan oavbrutet sedan 2008, och där arbetslösheten nu stigit över 20 procent.

Det har sagts att själva euron kan vara i fara om Spaniens ekonomis kraschar. Men i kristider finns ytterligare en räddare för vacklande europeiska länder att vända sig till: Det nyrika Kina.

I morgon tisdag anländer nämligen Kinas vice premiärminister Li Keqiang till Spanien, och redan innan besöket har han gjort klart att Kina tänker fortsätta köpa spanska obligationer – i realiteten alltså köpa landets skulder – trots de dystra utsikterna.

”Kina är en ansvarsfull, långvarig investerare i Europa och särskilt Spanien. Vi har förtroende för den spanska finansmarknaden, vilken har betytt ackvisitionen av dess statsskuld, något vi kommer fortsätta med även i framtiden”, sade Li Keqiang inför besöket.

Även Kinas ambassadör i Madrid citerades av statliga nyhetsbyrån Xinhua under måndagen säga att Kina är villiga till en rad åtgärder för att hjälpa Spanien att komma på rätt ekonomisk fot igen. Han menade att veckans möten mellan Kina och Spanien kommer spela en nyckelroll för den senares ekonomiska stabilitet.

Varför lägger då Kina pengar på att rädda enstaka europeiska länders ekonomi? En enkel förklaring är att EU är den största marknaden för kinesiska exporter, och en ekonomisk krasch i Europa skulle dra med sig delar av Kinas stora exportindustri.

Kina har redan sagt att de ska köpa obligationer av Portugal och Grekland, och förra veckan rapporterade Bloomberg att Kina även planerar hjälpa Ungern ur dess skuldkris.

Andra menar att Kina har en dold agenda. International Business Times skriver att ”analytiker länge har sett ett mönster” med Kinas investeringar i utlandet. Kinas fokusering på Europa har intensifierats sedan finanskrisen, hävdar tidningen, och drar paralleller till Kinas ”opportunistiska investeringar” i Afrika, Asien och Latinamerika.

Teorin är att Kina som världens snabbast växande stora ekonomi jagar efter resurser och finansiella kopplingar med sina investeringar.

Det stämmer onekligen till viss del, då en rad för Kina lukrativa avtal under veckan kommer tecknas med Spanien inom områden som bank, energi och infrastruktur.

Kina räknar också med Spaniens röst för att upphäva det vapenembargo som EU införde mot Kina efter incidenten vid Himmelska fridens torg 1989, menar bland andra M&G News.

Från Kinas håll talar man naturligtvis mest om att man vill förbättra partnerskapet och relationen till Europa.

Hur det än står till med Kinas intentioner, så kan Li Keqiangs resa till Spanien komma att stabilisera läget i Spanien – något som EU i dagsläget inte klarar av. Må så vara att det sker på bekostnad av ökat kinesiskt inflytande.