Mer om Li Gang-incidenten, del 2

30 december, 2010

Tidigare i veckan skrev jag här om nyheter kring Li Gang-incidenten, sedan journalisten Wang Keqin offentliggjort tidigare insamlad information i fallet.

Flera engelska bloggar på internet har översatt Wang Keqins kinesiska originalpost, och i dag kommer jag att sammanfatta vad ChinaGeeks har att säga om originalpostens andra del, som handlar om tystnaden från den avlidna flickans familj, samt problem med kinesiska rättssystemet.

Sammanfattningen av del ett kan läsas här. För er som ännu inte snappat upp vad Li Gang-incidenten handlar om, läs wikipedia eller min bloggpost från oktober då händelsen ägde rum.

Polischefen Li Gang gråter ut i tv, efter att hans rattfulla son haft i hjäl en flicka och allvarligt skadat en annan.

Nedan är en fortsättning från del ett, som främst bygger på information från då Wang Keqins student den 11 november besökte familjen till den avlidna flickan:

Efter ”överenskommelsen” hotades familjen Chen med att gå miste om ersättningen på en dryg halv miljon kronor, om de talade med media eller över huvud taget nämnde något om kompensationen. Vid studentens besök, den 11 november, nästan en vecka efter ”överenskommelsen”, hade Chen ännu inte fått några pengar.

”Bychefen skjuter på det hela tiden, säger att vi ska få pengarna i morgon,” sa en uppgiven far till den påhälsande studenten.

Den avlidna flickans bror berättar också hur familjen inte ville svika sin advokat, inte ville tysta ner händelsen, men kände sig tvingade på grund av pressen. Hade det inte varit för myndigheternas inblandning, hade familjen gått vidare och sökt rättvisa vid laglig instans, menar brodern.

Vidare, den 21 december, meddelar den lokala polisen att förövaren Li Qiming är arresterad och kommer att straffas trots mutan på en halv miljon kronor. Polisen tillägger dock att den ”civila delen av fallet”, det vill säga affären mellan familjerna Li och Chen är avslutad i och med överenskommelsen. Vad som återstår är ”den kriminella handlingen” och alltså kommer Li Qiming att gå upp i rätten mot staten, och inte mot familjen Chen.

När familjen Chen nu är ute ur bilden, anar många att fallet bara kommer att bedömas som ”en trafikolycka” istället för en fara för allmänhetens säkerhet. De första poliserna som var på plats arbetade vid polismannen Li Gangs enhet.

Wang Keqin tillägger att den andra påkörda flickan, som klarade sig med livet i behåll men blev allvarligt skadad, är ute från sjukhuset och tillbaka i skolan samtidigt som hon sköts om av sin mor. Familjen Li har aldrig hört av sig till dem med erbjudande om någon kompensation.

ChinaGeeks kommer snart att översätta och kommentera den tredje och sista delen av Wang Keqins kinesiska rapport i ämnet. InBeijing Bulletin kommer givetvis att återge den så fort som möjligt.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop