Mer om Li Gang-incidenten

De har på senaste tid varit tyst om incidenten där Li Qiming, son till polismannen Li Gang, hade livet av en kvinnlig student och skadade en annan efter att ha kört rattfull på campus.

Efter olyckan hotade Li Qiming åskådare och vakter med att hans far var en högre polisman, och åkte sedan oberört iväg från platsen. Incidenten väckte en folkstorm på internet som kom att leda till att Li Qiming arresterades de kommande dagarna.

Det rapporterades sedan att Li Gang betalat en ansenlig summa pengar för att få familjen till den avlidna flickan Chen Xiaofeng att lägga ner fallet.

ChinaGeeks reder i dag ut varför det sedan arresteringen varit så tyst om fallet, och vad som egentligen har hänt, genom att översätta en längre bloggpost skriven av journalisten Wang Keqin som undersökt ämnet.

Översättningen gäller första delen av Wang Keqins bloggpost, som förklarar varför familjen Chen plötsligt avskedade sin advokat och försvann från offentligheten.

Olyckan inträffade den 16 oktober, och 4 november tappade media och advokater kontakten med familjen Chen. Ett par dagar senare kom det fram att familjen Chen ”nått en uppgörelse” med familjen Li, och beslutat sig för att släppa fallet.

Den 11 november åkte en av Wang Keqins studenter för att hälsa på familjen Chen i provinsen Hebei. Detaljerna från besöket har inte kunnat publiceras förrän nu, på grund av myndigheternas förbud mot all rapportering av fallet Li Gang.

För två dagar sedan, den 26 december, kom det också till Wang Keqins kännedom att familjen Chen mottagit den utlovade kompensationen motsvarande en halv miljon kronor, varför det nu är säkert att publicera informationen.

Nedanstående historia är alltså byggd på uppgifter från den 11 november, och en redogörelse för förhållandena under vilka familjen Chen bestämde sig för en uppgörelse med familjen Li.

Zhang Kai, familjen Chens advokat, utstod redan från början stor press från många parter att släppa fallet. Plötsligt den 4 november kunde han inte få tag på familjen Chen längre; samtalen gick inte fram, eller besvarades av en manlig röst som sade att numret var fel och lade på luren.

Samma gällde för journalister som försökte kontakta familjen Chen. Universitetet och den lokala polisen kunde inte ge några svar på vad som hänt eller vad familjen höll hus.

Så den 11 november åkte Wang Keqins student till familjen Chens hem i Hebei. Inom ett par minuter dyker bychefen och byns partisekreterare upp och undrar vem studenten är. Efter att ha fått förklarat för sig att hon är en klasskamrat till den avlidna flickan, lämnar partifunktionärerna hemmet, och pappa och storebror Chen kan tala med studenten i lugnan ro.

Först hade familjen Chen varnats av bychefen att incidenten nu inte längre var någon trafikolycka, utan en ”politisk incident”, och att familjen skulle ses som fiender till myndigheterna om de gav fler intervjuer.

”Ni har Zhang Kai som advokat, men familjen Li har hyrt in Zhang Kais lärare, så det finns ingen möjlighet för er att vinna fallet”, fick familjen Chen veta av bychefen.

Pappa Chen berättar sedan hur ”lager på lager” av påtryckningar riktades mot familjen att anta ett anbud om kompensation, samtidigt som de sattes på ett hotell och förbjöds att kontakta omvärlden.

Under hela processen såg familjen Chen inte till någon ur familjen Li, utan allt sköttes av bekanta till Li Gang. Inom kort skrev de på en rad dokument vid hotellet, berättar pappa Chen: ”Allt gick väldigt fort och vi tilläts inte läsa genom eller tänka efter vad vi skrev under. Samma eftermiddag fick vi åka tillbaka till vårt hem”.

Kroppen togs sedan hem till familjen Chen, något som enligt pappan kanske inte hade varit möjligt om de inte accepterat kompensationen.

När ChinaGeeks har analyserat färdigt del två av bloggposten, kommer även den delen att läggas upp här på Kinamedia. Se den den ursprungliga bloggposten på kinesiska här.