Fem döda i ny kinesisk rattfylleskandal

7 december, 2010

Tv och internetsajter har här i Kina under dagen rapporterat hur en berusad tjänsteman i provinsen Henan dödat fem personer efter rattfylla.

Olyckan ska ha inträffat under lördagen, då förövaren backade sin postbil över en grupp ungdomar. Av gruppens sju ungdomar ska tre ha avlidit omedelbart, och två avlidit senare på sjukhus, skriver statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Detta är den senaste i en rad skandaler där rattfulla tjänstemän inom den civila sektorn visat vårdslöshet i trafiken, inte sällan med dödlig utgång. I oktober körde dessutom en son till en polisman i Hebei ihjäl en ung student under alkoholpåverkan. Han hotade åskådarna med sin fars position, och tycks nu ha klarat sig utan något vidare straff efter att hans betalat den avlidna flickans familj.

Wall Street Journal skriver också om incidenten, och läger till att den stökiga provinsen Henan länge haft ett envist problem med supande tjänstemän.

För tre år sedan förbjöd myndigheterna i en stad i provinsen så kallade ”blöta luncher” bland myndighetsanställda – en åtgärd som bedöms direkt ha sparat över 40 miljoner kronor i uteblivna utgifter, och dessutom ökat effektiviteten bland personalen.

Irritationen bland kinesiska internetanvändare är tydlig i samband med händelser likt detta. En typisk kommentar vid en av landets nätportaler sade: ”Jag brukade beskriva mig själv som patriot, men nu har jag sett för mycket..”

En rad incidenter som blivit kända via internet har den senaste tiden försämrat ryktet och förtroendet för myndighetsanställda i Kina. Forskaren Yuyu Li, baserad i Storbritannien, sammanfattar för Wall Street Journal vad det innebär.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop