Korea och wikileaks – relevans

Sedan wikileaks tidigare i veckan offentliggjort en rad dokument rörande Kinas relation till Nordkorea, har kommentarerna och spekulationerna på varit många.

Dokumenten gjorde ju gällande att Kina var redo att acceptera ett enande av koreahalvön under Sydkoreas ledning, och hur ledarna i Peking tröttnat på de alltmer bekymersamma nordkoreanska politiska handlingarna.

Men Daily Telegraphs tidigare Kinakorrespondent Richard Spencer menar att dokumentens innehall inte ska tas på för stort allvar, och att Kina absolut inte kommer överge Nordkorea for en lang tid framöver. Dokumenten som läckt ut ar framst byggda på diplomatiska källor, och på den nivån avslöjas sällan några viktigare hemligheter.

Spencer menar vidare att det är en diplomats uppgift att föra vidare allt han hör, och att stora delar av rapporterna följdaktligen ar byggda på gissningar, skvaller och första intryck. Exempelvis menade diplomater så sent som förra året att Kim Jong-il inte avsåg lämna över makten till nagon av sina söner, vilket ju visade sig vara fel.

Pa grund av att diplomater rapporterar först och analyserar senare, menar Spencer att dokumenten även ofta är fyllda med motsägelser. Exempelvis säger en rapport att Kim Jong-il är vid dålig hälsa, och att regimen kommer kollapsa bara 2-3 år efter hans död. En annan rapport vid samma tid menar att Kim är klar och skärpt, och inte ens har behövt upphört med att dricka sprit.

Mot denna bakgrund har det alltså väldigt liten betydelse att en Sydkoreansk diplomat för vidare något som han hört fran en kinesisk diplomat säga om att en del yngre kinesiska politiker tröttnat på Nordkorea, menar Spencer.

Han tycker att vi istället bör döma Kinas relation till Nordkorea efter handingar. Och Kina fördömer sällan något som Nordkorea gör, utan anser istället att USA bär skulden för stämningarna på koreahalvön, menar Spencer. Kina lät även Nordkorea skeppa kärnvapen till Iran från Pekings flygplats 2007, då liknande rapporter om ”kinesisk frustration” mot Nordkorea cirkulerade.

Chun Lin på The Guardian menar att Kinas historiska band till Nordkorea fortfarande är starka, och att man än i dag minns den dryga miljon kinesiska soldater som stupade för nordsidan i Koreakriget för 60 år sedan. Enligt henne har Kina har desto fler och större anledningar att krisitisera USA:s handlande, än att ta avstånd från Nordkorea.