Pekings luft ”crazy bad”

20 november, 2010

I går då jag lämnade lägenheten kring lunch var luften här i Peking förorenad utöver det vanliga. Från taxin hade jag svårt att urskilja byggnaderna några hundratal meter framför mig.

Och undra på det. För att mäta luftens kvalité används oftast ett index kallat Air Quality Index (AQI), som börjar vid 0 och går upp till omkring 500. Världshälsoorganisationen rekommenderar att värdet under ett dygn bör ligga under 50 i snitt med hänsyn till hälsan.

Då värdet går över 100 i Hongkong råder myndigheterna folk med hjärt- och lungproblem att inte vistas ute. Även det officiella indexet i Kina uppger att fullt friska människor bör undvika all fysisk aktivitet då indexet går över 300.

Innan jag gick ut i går var värdet på luften i Peking 557, enligt @BeijingAir, ett twitterkonto där amerikanska ambassaden varje timme uppdaterar luftkvalitén enligt sin mätare inne på ambassadområdet.

Hittade en artikel från The Guardians Jonathan Watts, som också bevakat @BeijingAir under dagen. Då index ligger strax under 500, skrivs klassifikationen ”HAZARDOUS” ut med stora bokstäver efter värdet. Då det kröp över 500, stod det för en stund ”crazy bad”, vilket sedan ändrades till ”Beyond scale”.

Anledningen tros enligt Jonathan Watts vara, att då personalen satte upp mätaren och namngav klassifikationerna, trodde de aldrig att värdet kunde nå över 500, och skrev ”crazy bad” som ett skämt.

Men i går blev skämtet alltså verklighet. Pekings egna kontor för mätning av luftkvalité ville inte kommentera ärendet, men en tjänsteman sade att ”det ännu inte utretts varför luftföroreningarna varit så allvarlig denna vecka.”

@BeijingAir rapporterade vid midnatt att snittet för luftkvalitén i Peking det senaste dygnet varit 499. Två av mina vänner sade under dagen att de hade ont i lungorna och ”svårt med andningen”.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop