Skämtade på Twitter – dömd till två år i arbetsläger

19 november, 2010

En rad medier rapporterar hur en kinesisk kvinna döms till två år i arbetsläger för ett meddelande vid mikrobloggstjänsten Twitter.

Hon ska på ett ironiskt och skämtsamt vis ha skrivit om ett annat meddelande, som uppmanat läsare att slå sönder Japans paviljong vid världsutställningen i Shanghai.

Kvinnan, med efternamnet Cheng, ska ha försvunnit den 27 oktober – tio dagar efter hon skrivit meddelandet – och tidigare denna vecka dömdes hon till två år i arbetsläger för ”störande av allmän ordning”, uppger WSJ China Real Time Report.

Amnesty international rasar mot domen, och deras chef för området Asia-Pacific säger enligt The Guardian: ”Att utan rättegång döma någon till arbetsläger för att denne satiriskt återgett en annan persons observationer på Twitter, visar verkligen graden av vilken Kina slår ner på åsiktsbildning via internet”.

Cheng och hennes make är sedan tidigare kända som internetaktivister i Kina. De ska även tidigare ha uttalat sitt stöd för den kinesiska nobelpristagaren Liu.

”Personligen tror jag att domen inte bara handlade om denna post. Myndigheterna vill sätta ett exempel bland aktivister som oss”, sade Chengs make i samband med domen. Enligt uppgifter ska han också ha blivit arresterad, men släppts utan straff.

Originalposten på Twitter löd: ”Redan för flera år sedan anordnades anti-japanska demonstrationer och japanska produkter slogs sönder. Det är inget nytt. Om du verkligen vill ställa till med oreda, flyg genast till Shanghai och slå sönder den japanska paviljongen vid världsutställningen.”

Vad Cheng sedan gjorde var att posta kommentaren åter, och lägga till orden ”arg ungdom attackera!”, som en ironisk uppmaning till de anti-japanska demonstranter han själv såg som löjeväckande.

Enligt maken sändes hans fru till arbetsläger i onsdags, och han är inte tillåten att besöka henne.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.