Min far heter Li Gang! Del 2

För snart en månad sedan skrev jag inlägget ”Min far heter Li Gang!”, där sonen till polischefen med samma namn under alkoholpåverkan körde över två kvinnliga studenter. Trots att en av dem dog, var polischefens son Li Qiming helt oberörd och hotade åskådare samt universitetets vakter genom att säga: ”Arrestera mig om ni törs, min far heter Li Gang!”

Li Qiming åkte sedan vidare, och blev arresterad först dagar senare efter att det drivits en kampanj mot honom på internet.

Statlig tv visade sedan en video över hur Li Gang och Li Qiming grät ut sin ånger av vad som hade hänt, i ett illa dolt försök att få sympatier från allmänheten, medan offren och deras familjer knappt visades alls i vare sig tv eller tidningar. Under hela november har det sedan varit relativt tyst i media om dådet, och Li Qiming har antagits suttit häktad medan den rättsliga processen pågått.

Så i dag skriver NY Times en artikel om fallet. Det mesta tyder på att Li Qiming slipper undan till synes helt utan straff.

Vid mindre fristående tv-kanaler och på internet, sändes i början av november intervjuer med den avlidna flickans familj, som sade att de hade nekat ”till förhandlingar” som familjen Li erbjudit dem för att inte gå vidare med fallet. Flickans far ville lösa fallet i enighet med lagen, och frågade sig själv retoriskt hur man kan leva i ett samhälle som detta, där orättvisor finns att hitta överallt.

Sedan plötsligt i torsdags fick advokaten till den avlidna flickans familj ett telefonsamtal. Det var från flickans familj, som tackade honom för allt arbete han lagt ner i fallet, men att de nu löst situationen på egen hand med Li Gangs familj.

”En halvtimme efter samtalet kom de till mitt kontor och gav mig skriftligt på att fallet var över. Sedan bara försvann de”, säger advokaten enligt NY Times.

Advokaten tillägger även att många av hans fall mellan ”vanliga medborgare och personer med makt” slutat på samma vis. Med all sannolikhet slipper nu Li Qiming undan utan några påföljder, efter att hans mäktigare familj närmat sig familjen till den avlidna flickan med mutor, hot eller bådadera.