Kina klår USA vid G20-möte

Ledare från världens 20 rikaste länder samlades i veckan i Sydkorea för att hitta lösningar på världsekonomins många problem. USA:s president Barack Obama, tillsammans med Kinas like Hu Jintao och Japans premiärminister Naoto Kan fanns alla på plats i Söul under de intensiva möten som pågick 11-12 november.

Media världen över börjar nu summera upp resultatet av mötet, och hade det varit en landskamp, hade Kina vunnit över USA: ”Letar man efter ett symboliskt ögonblick då USA tvingades upphöra diktera världsordningen under 2000-talet och istället lämna över till Asien, så kan denna vecka i Söul tjäna som det ögonblicket”, skriver brittiska The Guardian i sin editorial i dag.

USA kom nämligen till den sydkoreanska huvudstaden med en rad ambitioner. Man ville införa en maxgräns på alla länders handelsobalans, främst för att minska sitt eget handelsunderskott genom att få exportbaserade ekonomier att sluta ”subventionera” sin exportindustri. Dessutom ville USA få med sig andra länder i påtryckningarna mot Kina att höja värdet på sin valuta.

Stora exportnationer som Kina och Tyskland motsatte sig genast förslaget om maxgräns på obalansen i handeln. Dessutom fick USA kritik från en rad länder för att man just innan mötet tryckt upp 600 miljarder dollar i nya sedlar, i ett försök att få landets ekonomi på fötter igen.

Kritiker som Brasilien och Tyskland menar att detta hotar omvärldens ekonomiska återhämtning, i och med att det sänker värdet på dollar, som är betalningsmedel för en stor del av världens export.

Valutakriget kom att överskugga mötets övriga frågor. Tonen var särskilt hård mellan USA och Kina, och BBC uppger att diplomater från en rad andra länder var tvugna att i ottan komma till undsättning då förhandlingar mellan de två länderna som pågått över natten höll på att gå riktigt illa.

En kinesisk diplomat ska retoriskt ha frågat varför andra länder ska äta medicinen då det är USA som besitter sjukdomen.

En av de få saker som faktiskt beslutades på mötet, var omstruktureringen av Internationella valutafonden (IMF), så att utvecklingsländer som Kina får mer att säga till om, på bekostnad av industriländer som USA.

Kontentan av G20-mötet i Söul: USA får allt svårare att internationellt driva genom sin vilja, medan Kina å andra sidan har en starkare position än på länge.

Tryck på play ovan för att höra BBC sammanfatta G20-mötet i en podcast.