Nya protester i Tibet

BBC rapporterade i dag hur ”minst 1 000” tibetanska studenter under tisdagen demonstrerat mot vad de anser vara ett försvinnande av eget språk och kultur.

Studenterna invänder mot Kinas skolreform, som innebär att alla lektioner och textböcker i Tibet – undantaget tibetanska och engelska språkklasser – kommer vara i mandarin. Demonstrationen ska ha gått lugnt till, och deltagarna lämnade gatorna under eftermiddagen, efter att lokala politiker kommit ut för att samtala med dem.

BBC citerar en lärare i provinsen: ”Kineserna genomför reformer som påminner om Kulturrevolutionen. De [reformerna] hotar inte bara vårt modersmål, utan strider direkt mot den kinesiska konstitutionen, som ska skydda våra rättigheter”.

Organisationen Free Tibet menar att 5 000-9 000 personer deltog under demonstrationerna, och citeras i BBC säga: ”Det tibetanska språket raderas systematiskt ut, som en medveten taktik i Kinas ambition att cementera ockupationen av Tibet”.

ENligt The Guardian har Free Tibet uttryckt oro för att deltagare i demonstrationen kommer att anhållas eller på annat vis straffas under de kommande veckorna. Lokala myndigheter och polis ska inte ha svarat på The Guardians telefonsamtal.

Enligt BBC anser Kinas regering att de bidrar med utveckling och möjligheter till ett Tibet som länge varit eftersatt. Läskunnighet, inkomst och industriell produktion i Tibet har mångdubblats sedan Kina med våld införlivade området 1950-51.

Tisdagens protester ägde rum i Tongren, provinsen Qinghai. Här utspelade sig oroligheter under de tibetanska protesterna 2008, då dussintals människor fick sätta livet till.

Enligt uppgifter till The Guardian ska likartade demonstrationer även ägt rum i provinsen Gansu föregående vecka, efter att studenter där tvingats använda kinesiska textböcker.