AFP rapporterar att statstjänstemän i Peking fått motta träning i sociala medier som Twitter och MSN, för att så effektivt som möjligt kunna ”kartlägga och guida allmänhetens åsikter”.
Kommunistpartiets skola i Peking tillhandahåller utbildningen för högre tjänstemän för att dessa ska ”förstå hur information sprids och känna av aktuella strömningar, för att bättre kunna svara på plötsliga kriser”, citeras statlig kinesisk media säga i AFP:s artikel.
I ett samhälle där medierna kontrolleras hårt, har internet blivit forum för att uttrycka missnöje, särskilt i chattrum och på bloggar, menar AFP.
Enbart förra året öppnade ”tiotals miljoner” kineser twitter-liknande mikrobloggar. Dessa kommer man under tjänstemännens utbildning att fokusera på.
Internet är ett ständigt slagfält i Kina, där myndigheterna också själva försöker använda sociala medier för att öka sin popularitet.
Det ryktas bland annat om att myndigheterna betalar vissa frilansande internetanvändare motsvarande 50 öre för varje för myndigheterna positiv post vid forum och kommentatorsfält. Dessa frilansar har kommit att döpas till ”50-cents-armén” i debatten.