Wen Jiabao i unik intervju

4 oktober, 2010

CNN GPS publicerade i går på video en intervju med Kinas premiärminister Wen Jiabao. Det är första gången på över två år som Wen ger en intervju till en västerländsk journalist, och videon bör ses i sin helhet av alla som är intresserade av Kina och dess politiska utveckling.

Det är Fareed Zakaria, också redaktör för tidskriften Time, som utför intervjun. Han ger först en bakgrundsprofil av Wen Jiabao, som ofta kallas för ”folkets premiärminister”, då han exempelvis visade visa sympatier med demonstranterna på Himmelska fridens torg 1989, och personligen besökte provinsen Sichuan efter jordbävningen 2008 som krävde drygt 70 000 människors liv. Han är också den enda av Kinas högre politiker som frekvent syns i media.

Då han nu intervjuas av en västerländsk journalist får han frågor om censur och demokrati som sällan eller aldrig tas upp i kinesisk media. Han hintar att han själv arbetar hårt inom partiet för att förbättra villkoren för kineser att uttrycka sitt eventuella missnöje med regeringens arbete, och säger att yttrandefrihet är oumbärligt.

Wen Jiabao skrev tidigare under året en artikel i China Daily där han prisade den reformvänlige politikern Hu Yaobang – som varit tabu och raderad ur Kinas historieskrivning sedan 1989.

Men Wen Jiabao är ingen extrem reformist själv. Han har tidigare kallat Dalai Lama för en våldsam separatist, och under denna intervju anser han att Fareed Zakaria ”missförstår” situationen med internetcensur i Kina, och svarar sedan undvikande att de flesta kineser sätter tilltro till kommunistpartiet i denna fråga.

Ekonomi är annars det dominerande ämnet i intervjun, och Wen Jiabao ger sin synpunkt på finanskrisen, inflation och korruption.

Han talar också i detalj om Kinas enorma ekonomiska stimulanspaket på över 8 biljoner svenska kronor, som hållit den kinesiska ekonomin växande under finanskrisen och som många analytiker tror kan medföra en ekonomisk bubbla och en rejäl baksmälla.

Det nu kanske hetaste ämnet mellan Kina och USA – värdet på den kinesiska valutan – diskuteras givetvis också. Många i USA vill ju som bekant straffa Kina med ekonomiska sanktioner, då de anser att regeringen där avsiktligt håller sin valuta undervärderad för att främja den inhemska exportindustrin.

Wen Jiabao nämner exempelvis att för en iPod som i USA säljs för 299 dollar, får den kinesiska tillverkaren endast 4 dollar, medan mycket av det kvarvarande går till den amerikanska ekonomin. Han säger också att det i Kina finns 22 000 amerikanska exportföretag, och för USA att införa sanktioner på importvaror från Kina, vore att sanktionera också mot sina egna företagare.

För den som inte kan ladda hela videon, sammanfattar AFP intervjun i en kortare text.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop