Dyra japanska självmord

8 september, 2010

BBC skriver i dag om en myndighetsrapport från Japan, vilken menar att landets många självmord kostar upp till 234 miljarder kronor varje år. Japan har den i särklass högsta självmordsfrekvensen bland världens utvecklade ekonomier; under fjolåret valde över 32 000 japaner att ta sitt eget liv.

Det betyder att närmare 26 av 100 000 japaner tar sitt liv varje år, vilket motsvarar ett självmord var femtonde minut. Enligt en artikel i thailändska The Nation från juli i år, så är motsvarande siffra för Storbritannen 9, och för USA 11.

Naoto Kan – Japans sjätte premiärminister på fyra år – säger sig ta statistiken på allvar, och ser den som ett bevis på ”en förfall såväl ekonomiskt som känslomässigt”. En kommission ska nu tillsättas för att minska antalet självmord.

Tolv år i rad har antalet självmord i Japan varit över 30 000, citeras en japansk minister i BBC:s artikel. Om dessa i stället hade varit yrkesverksamma, beräknas de alltså ha kunnat bidra med motsvarande 234 miljarder kronor till den japanska ekonomin.

BBC:s korrespondenter menar att attityden mot depression är helt annorlunda än i väst. I ett ”stoiskt och konsensusbaserad samhälle” förväntas man kunna uthärda och kompromissa.

Terapi är något som inte är populärt i Japan, och doktorer erbjuder på sin höjd mediciner för psykiska åkommor. Särskilt den äldre generation japaner anser att mentala sjukdomar är ”ett stigma” som kan övervinnas bara man försöker tillräckligt hårt, menar korrespondenterna.

Enligt en artikel i The Times från 2008, begås drygt 70 procent av alla japanska självmord av män. Självmord är vidare den vanligaste dödsorsaken bland alla män 20-44 år gamla, och bland kvinnor i åldern 15-34.

WIkipedia finns en hel artikel om självmord i Japan, med källor i form av tidningar och undersökningar. Där kan läsas att självmord i dag är nära länkat till arbetslöshet, då över hälften av alla som tar livet av sig är utan jobb, trots att arbetslösheten endast ligger kring fem procent.

Antalet självmord steg kraftigt då Japans ekonomi havererade i början av 1990-talet, och finanskrisen vid slutet av detta årtionde innebar en ytterligare ökning.

Traditionellt har självmord varit ”tolererat” i Japan, och en accepterad utväg för misslyckade politiker, militärer eller andra tjänstemän. Det är också ett frekvent ämne i landets populärkultur, då hedervärda karaktärer i filmer och tidningar oftar tar sitt liv. Uttryck som ”harakiri” och ”kamikaze” har ju blivit kända även i väst.

Att denna romantiska inställning lever kvar kunde ses 2007, då en japansk kabinettminister tog sitt liv medan en utredning om förskingring pågick. Han hyllades sedan som ”en sann samuraj” av Tokyos dåvarande borgmästare.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.