Kina kan begränsa dödsstraffet

24 augusti, 2010

China Daily skriver i dag om ett lagförslag som kan komma att avskaffa dödsstraffet för tretton olika brott. Det skulle innebära att antalet brott i Kina som kan bestraffas med döden minskar från 68 till 55.

Det finns ingen officiell statistik tillgänglig över antalet avrättningar i Kina, men Duihua Foundation uppskattar dem till cirka 5 000 årligen, vilket är mer än resten av världen tillsammans.

The Guardian konstaterar att lagförslaget kan ses som en del av en trend att minska antalet avrättningar i Kina, och följer på beslutet 2007 att handlägga samtliga dödsdomar i landets högsta domstol. Innan 2007 kunde även de mindre lokala domstolarna dela ut dödsstraff, och Duihua Foundation uppskattar att antalet avrättningar för något årtionde sedan översteg 10 000.

– Vi välkomnar varje försök att minska dödsstraffet i Kina, men det är oklart om denna förändring kommer ha någon större påverkan på antalet avrättningar i landet, säger Catherine Baber från Amnesty International till The Guardian.

Hon menar att Kina kan ta ”mer meningsfulla åtgärder” och ivrar dem att helt och hållet överge dödsstraffet, vilket hon kallar ”en internationell trend”.

Vanliga argument bland dödsstraffets förespråkare i Kina är att över 95 procent av befolkningen stöder dess bruk som går långt bak i tiden, och att ”utvecklade länder” som Japan och USA fortfarande håller kvar vid det.

Samtidigt talar The Guardian talar också med en kinesisk advokat, som menar att lagförslaget är ”en signifikant ändring som visar framstegen inom Kinas rättssystem och allmänhetens medvetande”. Han säger sig också märka i sitt yrke att antalet dödsdomar sjunker stadigt för varje år, och att de tretton brott som omfattas av lagförslaget sällan bestraffas med döden längre.

Det finns dock undantag som bekräftar regeln, då the Guardian nämner att en man dömdes till döden förra året för att ha smugglat 82 fåglar och andra sällsynta djur.

De tretton brott som i dag är belagda med eventuellt dödsstraff, men kan komma att bedömas lindrigare i framtiden om lagförslaget godkänns innefattar:

* Smuggling av antikviteter
* Smuggling av värdefulla metaller
* Smuggling av sällsynta djur och djurprodukter
* ”Annan smuggling”
* Kvittobedrägeri
* Förfalskning av ekonomiska dokument
* Kreditbedrägeri
* Skapande av falska momskvitton för återbäring
* Sälja förfalskad moms
* Utlärning av kriminella metoder
* Stöld av antika kulturella artefakter
* Stöld av fossiler
* ”Annan stöld”

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.