Kina nu världens näst största ekonomi

Flera tidningar, bland annat The Guardian, har under veckan rapporterat att Kina nu passerat Japan och blivit världens andra största ekonomi. Orsaken är en kombination av Kinas hysteriska tillväxt och Japans stagnation.

Under 2010 års andra kvartal växte Japans ekonomi endast med 0,1 procent, och uppgick till 1,28 biljoner amerikanska dollar, jämfört med Kinas 1,33 biljoner. Kinas tros lämna sig bakom Japan från och med detta skifte, då den kinesiska ekonomin växt oavbrutet med omkring 10 procent per år de senaste tre decennierna.

För tio år sedan var Kina världens sjätte största ekonomi innan Storbritannien och Frankrike passerades 2005, samt Tyskland 2007. Under fjolåret gick man också om Tyskland för att bli världens ledande exportnation, och USA för att bli världens största marknad för bilar.

USA:s ekonomi är dock fortfarande cirka tre gånger större än Kinas. Men The Guardians artikel citerar experter som menar att Kina kan komma att gå om USA redan 2030, då Kinas ekonomi ”har dubblats på tio år, och kommer dubblas igen under de nästa tio”.

Naturligvis ligger Kina fortfarande långt efter i BNP per capita: 3 600 amerikanska dollar jämfört med Japans 39 700 och USA:s 46 500.

Artikeln fastslår att världens största folkvandring och tillverkningsindustri ligger bakom Kinas ekonomiska tillväxt. Landets stadsbefolkning tros komma att dubblas till år 2025 – då kan Kina ha 221 miljonstäder, jämfört med hela Europas 35. Den påföljande industrialiseringen har betytt att Kina i dag tillverkar 60 procent av världens alla kläder, och 80 procent av alla leksaker.

Det tidigare ekonomiska miraklet Japan har aldrig åtehämtat sig efter att fastighetsbubblan sprack i början av 1990. Landets ekonomiska framtid ser föga ljus ut, med en åldrande och minskande befolkning, deflation och lång period av låg tillväxt.

Relaterade artiklar: DN (14 feb 2011)