Koreansk president föreslår ”återföreningsskatt”

16 augusti, 2010

Sydkoreas president Lee Myung-bak föreslog under söndagen en särskild skatt som ska finansiera återföreningen av koreahalvöns båda länder, skriver NY Times.

Liksom samtliga tidigare sydkoreanska presidenter vill Lee se en återförening med Nordkorea och säger att ”det definitivt kommer ske”, men ingen president har tidigare talat så öppet om de ekonomiska konsekvenserna och hur dessa ska lösas.

En plötslig återförening skulle kunna sluta illa för Sydkorea, vars ekonomi är 37 gånger större än den eftersatta grannen i norr. Enorma pengar skulle behöva spenderas inom infrastruktur, utbildning och sjukvård för att hindra en enorm flyktingvåg till redan överbefolkade sydkoreanska städer.

Enligt Korea Times skulle det behövas investeringar upp emot 5,5 biljoner (5 500 000 000 000) svenska kronor under en tioårsperiod, för att få medelinkomsten i Nordkorea att bli cirka 60 procent av den sydkoreanska. Man jämför med den tyska återföreningen som har kostat omkring två biljoner euro.

Koreanska tidningen Chosun Ilbo förklarar att skatten är en del av president Lees trestegsplan för återförening: Till att börja med ska en stabil fred uppnås, sedan en ekonomisk integration och vidare en full återförening på alla plan.

Enligt den senaste undersökningen av ”återföreningskommisionen” i Sydkorea, är 8 av 10 sydkoreaner för en återförening. Dock var bara 52,4 procent av de tillfrågade beredda att betala extra för detta.

President Lee tillhör den mer konservativa falangen som vill se en återförening så fort som möjligt. Tidigare presidenten Kim Dae Jung bedrev 1998-2008 en ”solskenspolitik”, som innebar närmast villkorslöst ekonomiskt stöd till Nordkorea. Nu ges inga bidrag till Nordkorea så länge landet inte har en tydlig plan för att avveckla sitt kärnvapenprogram.

President Lees förslag om återföreningsskatt kommer i en tid då Nordkorea har visat sig vara särskilt ostabilt. I mars i år miste 46 sydkoreanska soldater livet då ett skepp sänktes – internationella utredningar visar att en nordkoreansk torpedattack låg bakom. Nordkorea avfyrade också artillerield under förra veckan, som svar på de militära övningar som Sydkorea håller tillsammans med USA i vattnen kring halvön.

NY Times spekulerar i vad som ligger bakom senaste tiden aggressivitet från Nordkorea.

Landet är uppe i ett potentiellt ledarbyte då diktatorn Kim Jong-il 2008 drabbades av en hjärtattack. Enligt uppgift kommer hans yngsta son, Kim Jong-un som ännu inte fyllt 30, ta över makten i landet. Mycket lite är känt om Kim Jong-un, och endast ett par fotografier finns tillgängliga internationellt.

Kim Jong-un sägs ha ett hett temperament, och senare tidens händelser kan enligt internationell press bero på att han försöker vinna de nordkoreanska generalernas gunst.

Korea har varit delat i 65 år, då Nordkorea efter andra världskriget hamnade under kommunistiskt inflytande, medan Sydkorea fick omfattande stöd av USA. Skillnaderna kulminerade under koreakriget 1950-53, där omkring fem miljoner koreaner miste livet. Något fredsfördrag har ännu inte slutits och de två länderna befinner sig tekniskt sett fortfarande i krig.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.