Prostituerade demonstrerar i Kina

5 augusti, 2010

The Guardian skrev tidigare i veckan hur prostituerade i staden Wuhan gav sig ut på gatorna för att försöka bättra sin villkor. Protesten är historisk för Kina, då det är den första i sitt slag av prostituerade, en i Kina historiskt väldigt utsatt grupp människor.

Bakgrunden till protesten i Wuhan är en nationell kampanj att bekämpa prostitution i Kina, som startade sent i juni i år, och kommer hålla på till nationaldagen 1 oktober.

Då kampanjen tog sin början sades den vara riktad mot de individer som tvingar kvinnor att prostituera sig, men utfallet har blivit annorlunda, då främst de redan utsatta kvinnorna drabbas ytterligare.

Intervjuade i The Guardians artikel menar att kampanjen är en fara mot protituerades hälsa, då många nu inte längre törs bära kondom, då det kan fungera som bevismaterial för prostitiution. Många vågar heller inte anmäla överfall och misshandel, på grund av rädsla att själva bli arresterade av polisen.

Kampanjen har den senaste månaden lett flera större tillslag, bland annat mot Hilton Hotel i jättestaden Chongqing, som tvingades stänga då tveksamma verksamheter pågick vid en bar i källaren.

Trots detta kan mindre ställen som frisörer, massageställen, hotel och karaokebarer fortsätta med sin relativt öppna prostitution efter att de bötfälls av polis, enligt The Guardians artikel. Världshälsoorganisationen WHO uppskattar antalet prostituerade i Kina till fyra miljoner, men många analytiker håller siffran långt högre.

Prostituerade i Kina har länge levt i fruktan från både myndigheter och kunder. 40 procent av alla mordfall i Peking involverar en prostituerad, enligt The Shanghaiist. För fyra år sedan tvingades 100 kvinnor misstänkta för prostitution att i direktsändning och inför publik marschera genom niomiljonersstaden Shenzhen.

I och med kampanjen har problemet med prostitution fått mer uppmärksamhet, och det var det som gav demonstranterna i Wuhan mod att våga sig ut på gatorna.

– Prostitution är ett av de uppenbara problemen som ignoreras i vårt samhälle, säger Ye Haiyan, själv prostituerad och enligt The Guardian en av förgrundsfigurerna i demonstrationen.

Tillsammans med andra samlade hon in namnunderskrifter för att legalisera prostitution i Kina. Hon menar att det skulle vara säkrare för såväl de prostituerade som kunderna, och även skulle få bukt med en del av landets korruptionsproblem, då många politiker och företagsledare spenderar stora summor vid anläggningar som erbjuder sexuella tjänster.

Kampanjen har också verkat negativt för de prostituerades säkerhet, eftersom många nu vet att majoriteten är fattiga kvinnor från landsbygden utan kontakter eller juridisk kunskap, samt att dessa nu måste flytta runt mellan olika platser för att undvika bli upptäckta av polisen.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.