Japan i kris

Japans export växte under juni långsammare än årets tidigare månader, rapporterar BBC i dag. Också landets BNP växte långsammare under årets andra kvartal, 1,5 procent, jämfört med 2,1 procent under årets första kvartal. De nya siffrorna oroar ytterligare ett land i djup ekonomisk och politisk kris.

Mycket negativt har skrivits om Japan i internationell press de senaste månaderna, och även Japans premiärminister sade i juni att Japan riskerar en stadskollaps på grund av sina stora skulder. Time Magazine sammanfattade under helgen de flesta av landets problem i en längre artikel.

Till att börja med upplever Japan en politisk kris, med sex premiärministrar på fyra år. Missnöjda väljare gav förra sommaren Demokratiska Partiet (DPJ) mandat att styra landet, efter att Liberaldemokraterna (LDP) haft makten nästan oavbrutet i 50 år. DPJ:s oerfarna ledare visade sig dock oförmögna att genomföra de ändringar man gick till val på, och tidigare denna månad förlorade partiet sin majoritet i parlamentets överhus.

Den exportledda ekonomiska modellen med konsensusbaserat beslutfattande, baserat på samspel mellan politiker och byråkrater, gjorde Japan till hela världens ekonomiska avund under 1980-talet. Landet spåddes gå om USA som världens största ekonomi.

Sedan förändrades världen, men inte det konservativa Japan. Samma system och modell gör i dag landet trögstyrt och oflexibelt, byråkratin är kostsam och i princip har ekonomin inte växt alls sedan 1990.

Tokyos oroliga börsindex Nikkei nådde sin högsta punkt i december 1989, och har sedan dess fallit till att i dag vara värd en dryg fjärdel av toppnoteringen. Japans statsskuld är över 200 procent av BNP; den högsta relativa skulden i hela den industrialiserade världen.

Kina kommer med all sannolikhet att 2010 ersätta Japan som världens näst största ekonomi.

Ett av väldigt få på senare år framgånsrika japanska företag är klädkedjan Uniqlo, som anpassat sig till den globala marknaden och planerar att införa engelska som sitt officiella språk. Uniqlos vd Tanashi Yanai intervjuades i går av Mainichi Shimbun. Han tror att Japan är ekonomisk slutkört och att politikernas viktigaste uppgift nu är att undvika total kollaps.

Yanai hävdar att Japan måste följa globaliseringen, tillåta invandring och ingå så många frihandelsavtal som möjligt. Demografin är en annan huvudvärk för landet, då befolkningen blir allt äldre och de i arbetsför ålder allt färre. Enligt Asia Times Online innebär Japans låga födelsetal att landets befolkning på cirka 130 miljoner sjunka till hälften inom 70 år, och till en tredjedel inom 100 år. Ändå hålls invandringen till ett minimum.

Time Magazine publicerar i samband med artikeln en rad sentimentala fotoessäer på bland annat ”japansk designs höjdpunkter”, och ”Japan 1980 och nu”.