Drönare, agenter, fraktfartyg och näthandel från Kina fanns bland det mest lästa artiklarna på Kinamedia under 2024.

Årskrönika: Kinamedias mest lästa artiklar 2024

31 december, 2024

Varje december listar Kinamedia de tio mest lästa artiklarna från det gångna året. Vid sidan av att artiklarna är intressanta i sig själva, så ger listan insikt i vad som intresserar svenska läsare när det gäller Kina eftersom Kinamedia är Sveriges största nyhetssida med fokus på landet.

2024 var ett år då läsarintresset på Kinamedia präglades av den ryska invasionen av Ukraina. Som tidigare märktes även ett fortsatt intresse för nyheter som är direkt relaterade till Sverige – kinesiska agenter i Sverige, Northvolt och shopping via Temu tar upp halva topplistan.

Samtidigt märks ett fortsatt minskat intresse för inrikespolitiska nyheter från Kina. Besöksstatistiken visar tydligt hur svenska läsare inte längre är lika intresserade av vad som beslutas vid kommunistpartiets möten, hur landets ekonomi utvecklas, vilka tjänstemän eller företagare som ”försvinner”, eller hur förtrycket av etniska minoriteter och aktivister utvecklas.

Min amatörmässiga analys av detta är att färre svenskar har att göra med Kina på senare år, och särskilt efter Covid-19. Antalet svenskar som bor i eller planerar att flytta till landet är färre än tidigare. Folk åker hellre på semester i Japan och studerar hellre kinesiska i Taiwan. Inte heller ses det som lika attraktivt att göra affärer i Kina längre.

Likaledes har intresset för artiklar om situationen i Hongkong minskat. Detta beror sannolikt på en slags trötthet av att läsa negativa nyheter om en utveckling som man redan har uppfattat som nästan omöjlig att vända. En mekanism som förresten även kan bidra till det minskade intresset för den inhemska utvecklingen i Kina.

Givet denna tydliga förskjutning kommer Kinamedia under 2025 fokusera på artiklar med mer internationellt fokus. Alltså mindre om kommunistpartiets interna intriger och mer om hur Kinas aktiviteter påverkar omvärlden.

Se listan över de mest lästa artiklarna nedan för att få en uppfattning om vilka slags texter som kommer ges utrymme här på nyhetssidan under det kommande året, och överväg gärna att prenumerera på Kinamedia nyhetsbrev för en mer omfattande bild som även innefattar utvecklingen i Kina.

TOPPLISTAN 2024

1) Här är riskerna med att shoppa via Temu Årets mest lästa artikel är från 2023, och verkar ha fått en ordentlig skjuts antingen i sökmotorer eller genom länkar i något stort forum. Denna text om riskerna med att handla via Temu har nu fått närmare 100 000 sidvisningar på Kinamedia. Intresset för frågan lär fortsatta med anledning av den skatt på varor från Temu och Shein som EU-kommissionen föreslagit, och det förbud mot plattformarna som miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari nyligen föreslog, vilket uppmärksammades i förra veckans Kinamedia nyhetsbrev.

2) Rysslands militär får drönare från Kina – vad bör EU göra? Kinas stegvis upptrappade stöd för Rysslands invasion av Ukraina sker i så pass små steg att många svenska medier missar att följa med. På Kinamedia är vi dock särskilt noggranna med uppdateringar kring just detta ämne, som förekommer i snart sagt varje veckas nyhetsbrev. Även här på nyhetssidan uppmärksammas de viktigare nyheterna på denna punkt, vilket ofta drar stort intresse. Denna artikel om hur den ryska militären nu får drönare direkt från Kina drog tiotusentals läsare på bara ett par dagar, och är årets näst mest lästa trots att den publicerades för bara sex veckor sedan.

3) Sydkorea förser Ukraina med mer artillerigranater än hela EU Även årets tredje mest lästa artikel handlar om vapen i Ukraina. Men denna gång om hur Sydkorea under fjolåret tillverkade mer artillerigranater till den ukrainska militären än vad hela EU mäktade med. Detta tjänade sannolikt som en väckarklocka för många över hur långt Europas nedrustning egentligen har gått. Det är också en påminnelse över den stora vapenindustri som Sydkorea förfogar över, vilket i sin tur är en tydlig anledning till att de senaste veckornas politiska kaos i landet även är viktigt för oss att följa.

4) Här är namnen på Kinas nätverk av agenter i Sverige, del 1 Under hösten avslöjade TV4 ett nätverk av kinesiska agenter i Sverige, med hjälp av en läckt lista från kommunistpartiets enhetsfront som delades mellan flera stora internationella medier. TV4 valde dock att endast skriva ut namnet på en av de cirka 20 personer med anknytning till Sverige som listan innefattade. När jag själv fick tag på listan, så spenderade jag några dagar med att söka efter dessa individers identitet och aktiviteter, eftersom Kinamedia är av uppfattningen att detta är saker allvarliga nog att avslöja i sin helhet snarare än att fortsätta hålla hemligt just som partiet föredrar.

5) Information on the detained Chinese journalist to be deported from Sweden Redan tidigare under våren så uppdagades hur en kinesisk ”journalist” suttit frihetsberövad sedan hösten innan. Hon utvisades sedan från Sverige för att i och med sitt arbete ha utgjort en risk mot rikets säkerhet. Med journalistiskt arbete som täckmantel hade hon bland annat visat runt kinesiska delegationer i Sverige och kartlagt aktivister på svensk mark. Inte heller denna journalist namngavs först av de medier som gjorde avslöjandet, så Kinamedia blev först med att skriva ut hennes egentliga identitet.

6) Därför blev Northvolt beroende av Kina Northvolt blev än av de största nyhetshistorierna i hela Sverige under 2024, och även här på Kinamedia väckte batteritillverkarens utveckling stor uppmärksamhet. Detta inte bara då Kina dominerar den industri som det hypade och välfinansierade bolaget gav sig in, utan även för att det avslöjades hur Northvolt köpt in kinesisk maskinutrustning som sedan inte fungerade som den skulle. Flera faktorer verkar ha legat bakom Northvolts haveri, men att ett företag som bildades för att minska beroendet av Kina själva gjorde sig beroende av Kina är egentligen en helt sanslös historia.

Även Kinamedias mest lyssnade podcast handlar om just Northvolt:

7) Här är namnen på Kinas nätverk av agenter i Sverige, del 2 Föga överraskande så drog även den andra delen av Kinamedias identifiering av det kinesiska kommunistpartiets nätverk av agenter i Sverige många läsare. Även om personerna i den första delen är mer högprofilerade så ger denna del vid handen hur utbrett nätverket är, med allt från professorer till fastighetsmagnater.

Saken diskuteras även i Kinamedias näst mest lyssnade podcast 2024:

8) Så snabbt minskar och åldras Kinas befolkning Kinas demografiska bekymmer är landets största utmaning på medellång sikt. Detta har varit lite av min käpphäst i över ett årtionde; redan 2012 skrev jag artikeln ”Miljardnation med folkbrist” för magasinet Fokus. Nu när frågan blivit mer påtaglig så uppmärksammas detta oftare och i flera medier, vilket sannolikt gör att även artiklarna om detta på Kinamedia hittas av fler läsare. Denna text skrevs i januari i år och innehåller flera grafer som visar hur allvarlig situationen är.

9) Sabotage i Östersjön identiskt med hur Kina förstör kablar kring Taiwan Det har varit ett alltför spännande drygt år i Östersjön, där kablar och ledningar vid två tillfällen sedan förra hösten förstörts av kinesiska fartyg som dragit sina ankare längs med havsbotten. Efter det första fallet skrev jag i november i fjol om hur detta sabotage sker med samma metoder som Kina regelbundet under flera års tid använt för att förstöra liknande infrastruktur runt Taiwan, vilket i sig är ett tecken på att kinesiska aktörer har ett finger med i spelet.

Kinamedias enda engelska podcast under 2024 gick på djupet (pun intended) i denna fråga:

10) Kina fortsätter sin rasande utbyggnad av kolkraften Det känns ofta som att klimatet är lite av en bortglömd fråga, möjligtvis på grund av samma mekanism som beskrevs i inledningen av denna krönika. Folk vet att det går åt fanders med klimatet, så till slut orkar man inte läsa om saken längre. Att en artikel om Kinas kolkraft letar sig in på denna lista ger ändå ett visst hopp. Det är dock mer än man kan säga om innehållet, som med grafik beskriver hur Kina planerar bygga kolkraftverk med större kapacitet än hela det nuvarande bestående i USA och Europa.

BUBBLARE

Nedan följer ett urval av artiklar som precis missade topplistan, men som ändå förtjänar ett omnämnande.

Den verkliga betydelsen av Nordkoreas soldater i Ukraina Det är egentligen helt otroligt hur lite uppmärksamhet det får bland politiker och i medier att asiatiska soldater för första gången på över ett århundrade nu strider i Europa. Kinamedia var tidigt ute och skrev långt om betydelsen av att Nordkorea skickat tiotusentals soldater att bistå den ryska invasionen av Ukraina, ett stöd som kommer öka ytterligare om reaktionen från väst uteblir.

China is called out 20 times in Sweden’s new national security strategy Tidigare i år presenterade regeringen Sveriges första nationella säkerhetsstrategi sedan 2017. Då nämndes Kina endast en gång; nu nämns landet 20 gånger och i huvudsak som en bekymmersam aktör. Det återstår nu att se om Sverige kan agera efter sin egen säkerhetsstrategi, eller om Kinas ekonomiska morötter tar överhanden.

Japans befolkning minskade med 830 000 förra året Det är inte bara Kina som har demografiska problem. Tvärtom så är nordöstra Asien den plats i världen med allra lägst fertilitet och födelsetal. Särskilt långt har dessa problem gått i Japan, vars befolkning nu har minskat ett årtionde i följd. Den som vill veta hur Kinas demografi kommer utvecklas i framtiden kan med fördel snegla på Japan, som dock är bättre rustat att hantera situationen eftersom landet blev rikt innan det blev gammalt.

Det var allt för Kinamedias årskrönika 2024! Ett stort tack till alla läsare av denna nyhetssida, lyssnare av Kinamedias podcast och framför allt till betalande prenumeranter av Kinamedia nyhetsbrev som gör det möjligt för mig att lägga tid på detta projekt.

För att locka ännu fler läsare att bli prenumeranter, erbjuder Kinamedia under första veckan 25 procent rabatt på en årsprenumeration av Sveriges största nyhetsbrev om Kina. Med denna rabattlänk (giltig till 7 januari) kostar nyhetsbrevet endast en tjuga i månaden, och kommer direkt till din inkorg varje måndag.

Gott nytt år // 新年快樂!!

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 774 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article