Ciwan Maksut Can är misstänkt spion för Kina, där han tidigare tagit sin doktorsexamen. (Bild: faksimil Facebook)

Norsk man åtalas som spion för Kina

7 juli, 2024

Tidigare denna vecka greps en norsk man vid flygplatsen då han återvände från en av sina många resor till Kina. Redan dagen därpå inleddes häktningsförhandlingar mot Ciwan Maksut Can, 37 år gammal, som misstänks ha spionerat för Kinas räkning.

Can är av kurdisk familjebakgrund men är född och uppväxt i Norge. Efter magisterexamen i Sydafrika tog han sin doktorsexamen vid det anrika universitetet Fudan i Shanghai.

Häktningsförhandlingarna skedde bakom stängda dörrar på den norska säkerhetstjänstens begäran, men tidningen Dagbladet citerar tjänstemän som återger misstankarna:

Seniorrådgiver Eirik Veum i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til NTB at mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 122, som omfatter grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, og paragraf 126, som omfatter annen ulovlig etterretning.

Straffelovens paragraf 122 har en strafferamme på inntil ti år, mens straffelovens paragraf 126 har en strafferamme på inntil tre år.

I övrigt är det sparsmakat med detaljer kring Cans verksamheter. Han nekar själv till brott, och Kinas ambassad avfärdar fallet som ”fabricerat” samt en i raden av flera försök från europeiska länder att på senare tid svartmåla Kina genom spionanklagelser.

Man anklagar vidare norska säkerhetstjänsten för att agera oansvarigt och därmed riskera skada den bilaterala relationen.

Can är sedan åtminstone 2010 verksam inom Arbeiderpartiet, alltså Norges motsvarighet till Socialdemokraterna. Enligt norska iNyheter var han redaktionsledare i Internasjonalt Forum, en så kallad forumförening inom Arbetarpartiet, och satt i samma styrelse som utrikesminister Espen Barth Eide i en av partiets lokalavdelningar.

Norska NRK rapporterar vidare att Can så sent som i fjol åkte till Berlin med andra partimedlemmar för att fördjupa sina kunskaper i försvarssamarbetet mellan Norge och Tyskland. En fråga som är särskilt känsligt med anledning av att Norge just har beställt fem stycken tyska ubåtar.

Även om högt uppsatta tjänstemän inom Arbeiderpartiet uppger att Can inte har haft någon framträdande roll inom partiet, så uppger NRK att han har ett ”brett kontaktnät”, särskilt inom utrikespolitiska kretsar.

Han ska ha varit stamkund på en fin kinesisk restaurang i Oslo dit han ofta tog sina kontakter och dessutom betalade notan, trots att han inte hade någon skattepliktig inkomst i Norge 2016-2022.

Den misstänkte är nu häktad i fyra veckor med brev- och besöksförbud. Säkerhetstjänsten beskriver fallet som det första i sitt slag i Norge.

Forskare säger till NRK att Kina har flera intressen av underrättelseinformation från Norge och på senare år har trappat upp sina försök att inhämta denna:

Førsteamanuensen mener at Norge ligger langt fremme i flere områder innenfor teknologi, spesielt maritim teknologi og forsvarsteknologi. Dette har Kina interesse av, ifølge han.

Landet forsøker å rekruttere på ulike måter, men en metode stikker seg fram.

– Vi ser i økende grad digitale rekrutteringer, både fra Russland og fra Kina, sier Røseth.

Ännu en forskare beskriver Norges status och verksamheter i Arktis som mycket intressant för Kina.

Fallet kommer bara ett par månader efter att Chen Xuefei Axelsson, som under 20 år bott i Sverige där hon utåt arbetat som journalist, utvisats för aktiviteter som hotar rikets säkerhet. Kinamedia skrev i april närmare om hur hon arbetat tillsammans med Kinas ambassad och kinesiska underrättelseofficerare.

Det kommer även efter flera uppmärksammade spionfall kopplade till Kina i bland annat Tyskland och Storbritannien, som under årets gång uppmärksammats närmare i Kinamedia nyhetsbrev.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 774 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article