Bild: Pixabay

Allt fler Svenskar väljer att flytta till Spanien

OBS: Artikeln är skriven av Henerik Andersson

Många har en önskan om att bo i varmare klimat, särskilt när man bott i Sverige som inte direkt är känt för sitt milda klimat. Andra, har helt enkelt en önskan att uppleva något helt nytt och att uppleva en ny kultur, träffa nya människor, prova på nya maträtter och mycket mer. När det gäller att välja ett land att flytta till där det finns ett varmare klimat, så är det ofta just Spanien som blir favoriten.

Semesterhus och pensionering

Dessa är de vanligaste anledningarna till varför Svenskarna väljer att köpa lägenhet i Marbella eller i andra Spanska städer. Det är inte allt för ovanligt att större Svenska familjer delar på en enskild semesterbostad i Spanien, som man sedan åker till under årets kallare och mörkare månader. Att enbart behöva oroa sig över att betala för flygresan ned till Spanien, gör att det är ett relativt billigt alternativ som passar många.

Det är även många som drömmer om att gå i pension, och att i samband med det, flytta på heltid till Spanien. Även här är det städerna i södra Spanien som toppar listan, städer som Marbella, Malaga och Almeria lockar allra mest bland pensionärerna. Medans ungdomar oftare siktar in sig på städer som Barcelona, Madrid och Bilbao vid deras besök.Ungdomar upplever frihet i Spanien

Många Svenska ungdomar drömmer om att flytta till Spanien under en viss tid för att få uppleva frihet och utvecklas som personer. Detta är iallafall de anledningar som listas mest frekvent i denna studie från 2017. Studien kikar närmare på 8 ungdomar som valt att åka till Spanien, och går igenom anledningarna till varför de valt att lämna Sverige för att åka till ett soligt Spanien.

Viktigt att tänka på vid köp av fastigheter i Spanien

Att köpa en fastighet i Spanien är inte alltid helt enkelt. Det är visserligen enkelt att hitta en bostad till salu som passar dina behov. Men processen med att köpa en bostad är något som kan vara klurigt i vissa fall. För att se till att allt går rätt till vid köpet så kan det vara bra att få svar på följande:

* Finns det några skulder eller obetalda avgifter sammanlänkade till bostaden?

* Är byggnaden och eventuella tillbyggnader gjorda lagligt och stämmer storleken med fastighetsregistret?

* Är kontraktet giltigt och är säljaren lagför att sälja bostaden?

Faktum är att om du inte själv talar flytande Spanska så kan det vara svårt att ha koll på alla dessa saker. Många rekommenderar därför att du lägger extra pengar på att anställa en advokat för att assistera dig vid köpet. På så vis kan du känna dig trygg i att allt har gått rätt till och att du inte behöver oroa dig över några obehagliga överraskningar.
 
Vissa fastighetsbyråer sköter även detta åt dig, men det är inget som samtliga erbjuder. Så länge som du har dessa saker i åtanke, så är det bara att påbörja jakten på att hitta den perfekta bostaden i Spanien.