Svenskt röstkort (Bild: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons)

Kan Kina påverka svenska valet 2022?

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med WeReach Consulting

I september är det val här i Sverige. Skulle Kina kunna påverka vårt val på något sätt? Först kan det kanske låta långsökt. Sverige ligger långt ifrån Kina och vi har ingen nära relation med landet, varken vänskaplig eller fientlig. Varför skulle Kina vara intresserad av vårt val? Samtidigt ser vi att det kinesiska spionaget har ökat i Sverige. Dessutom finns det historiska exempel på att Kina har försökt påverka val.

Kina och det svenska valet

Kina har tidigare försökt påverka val i andra länder. Det gäller kanske framför allt Taiwan. Det är ett exempel som vi ska titta lite närmare på. Förhoppningsvis kommer Kina inte att försöka sig på något liknande här, men risken finns alltid.

Vem vinner valet enligt oddsmakarna?

Med eller utan Kinas inblandning, kommer det svenska valet i år bli en riktig nagelbitare. Det blåa blocket har under en längre tid sett ut att ta hem en komfortabel valseger men sedan Socialdemokraterna fått en ny partiledare har vinden vänt för det röda blocket. Ser man på alla odds för Valet 2022 som oddsmakarna satt så kommer det bli en tuff kamp framtill valdagen.

Tror du att Miljöpartiet kommer att få högst procent av rösterna i det svenska valet 2022? Det är du i så fall ganska ensam om. Deras odds ligger nämligen på 1001. Liberalerna ligger på samma, föga smickrande, siffror.

Vänsterpartiet och Centerpartiet ligger lite bättre i oddsen, med sina 501,00. Sverigedemokraterna har odds på 7,00 idag. Moderaterna ligger ytterligare lite bättre till med sina odds på 5,50. Högst upp hittar vi slutligen Socialdemokraterna med odds på 1,08. Det är alltså Socialdemokraterna som de flesta tror kommer att få den högsta procenten av rösterna.

Skrämseltaktik och propaganda i Taiwan

Taiwan är ett exempel på hur Kina kan göra för att påverka ett val för att gynna sina egna intressen. Kina kallar Taiwan för en “provins i Kina“. Själva vill Taiwan ses som ett självständigt demokratiskt land, men det här är en bild som Kina motverkar med full kraft. Till exempel genom att ge 7-Eleven böter för att Taiwan inte var en del av Kina på deras kartor. Kina vill alltså att Taiwan officiellt ska bli en del av Kina igen.

I januari 2020 var det val i Taiwan. Då använde Kina sig av både skrämseltaktik och propaganda för att försöka påverka utfallet av valet. Till exempel skickade de ett stridsfartyg nära inpå Taiwan. Detta samtidigt som de hotade med att invadera. Dessutom drog Kina i gång en propagandakampanj där felaktig information spreds flitigt i sociala medier. Vid ett annat tillfälle har Kina även skickat i väg robotar mot Taiwan, över sundet som skiljer de två länderna åt.

Propaganda även i Sverige?

Det är framför allt så vi tror att Kina skulle kunna påverka vårt val, genom att använda sig av propaganda. Detta kan ske med botar på sociala medier som Facebook, men det är även möjligt att de sprider information utanför sådana sociala plattformar i hopp om att ryktet ska ta fart. Det kan till exempel handla om att de svartmålar de politiska kandidater de inte anser gynnar deras intressen.

Kina har ökat sitt spionage i Sverige

Säpo har noterat en kraftig ökning av spionage från Kina. Det verkar vara framför allt vår teknik som spionerna vill åt. Fordonsföretag och företag inom miljöteknik har till exempel blivit angripna. Angreppen, som nu sker i stor skala, har framför allt skett i Västsverige, där många företag inom tekniksektorn finns.