7 steg för att få ett banklån till företag

OBS: Denna artikel publiceras i samarbete med CapitalBox

Att kvalificera sig för ett företagslån kräver att du hittar rätt grundläggande lösningar för ditt företag. Det är faktiskt inte lika svårt att få igenom ett banklån till företag som du kanske tror. Dessutom är det viktigt att kolla igenom alla långivare och jämföra för att hitta det bästa företagslånet för dig och ditt företag.

Det är också viktigt att förstå långivarens krav innan du ansöker om ett lån till ditt företag, då slipper du onödig frustration. För att hjälpa dig att navigera mellan de olika företagslån som finns, har vi här samlat allt du som ny företagare behöver ha koll på när det gäller banklån till företag.

1. Vikten av personlig kreditvärdighet

Din personliga kreditvärdighet visar din förmåga att betala dina skulder som till exempel kreditkort, lån och räntekostnader. Det är därför bankerna kräver en bra kreditvärdighet för att vara säkra på att få tillbaka sina utlånade pengar och ränta. Därför görs alltid en kreditupplysning från långivaren för att banken ska kunna göra en ordentlig bedömning.

Det är väldigt vanligt att banken kräver en säkerhet för ett företagslån ska kunna bli aktuellt. Säkerheten kan vara ditt företags tillgångar som till exempel egendom, utrustning eller fast inredning. Även personliga tillgångar som bostad eller ditt fritidshus kan också fungera som en säkerhet. Fråga alltid vad som gäller när det kommer till att lämna en säkerhet.

2. Ta reda på bankernas minimum kvalifikationer och krav

Du måste definitivt möta minimum kriterierna när det gäller kreditvärdighet. Dessutom har du större chans att få ett företagslån om du har erfarenhet av att driva företag, men en del långivare kan vara flexibla om du överpresterar i andra områden när det gäller banklån till företag. Kvalifikationerna variera även med vilken typ av företagslån du ansöker om.

Företagslån via bank: I de flesta fall vill gärna banken ha företagets deklaration och att du uppvisar en hållbar budget. Något som kan vara svårt om du precis ska öppna eget. Starta eget lån från banken: Det finns banker som erbjuder företagslån till nystartade företag. Ett sådant lån kan innebära lån mellan 10 000 till flera hundratusen kronor beroende på ditt behov.

3. Samla ihop dina finansiella och lagliga dokument

Långivare vill vanligtvis att du skickar med en hel del pappersarbete när du ska ansöka om ett företagslån. Pappren och dokumenten de kan kräva kan inkludera följande: personliga och företagets deklaration, personliga och företagets kontoutdrag, en bild av ditt körkort, kommersiella hyresavtal, företagslicenser, bolagsordning eller driftsavtal, ett CV som visar relevant erfarenhet inom förvaltning och affärer.

Långivare du hittar online har ofta en mycket mer strömlinjeformad och snabbare process som inkluderar mindre dokument och snabbare under skrivning. Om du har en bra kredit och god företagsekonomi, kan långivare online ge dig ränta jämförbara med traditionella banklån. När du letar efter företagslån är det viktigt att jämföra dina val för att hitta långivaren som ger dig bäst villkor.

4. Ha en bra affärsplan för banklån till företag

Långivare vill veta hur du kommer spendera deras pengar och se att du har möjligheten av betala tillbaka. Oftast kräver de att du har en detaljerad och välskriven affärsplan för att få ta ut ett lån. En affärsplan inkluderar en företagsbeskrivning, produkt och/eller servicebeskrivning, ledningsgrupp, industrianalys, anläggningar och verksamhetsplan, aktuella och förutspådd ekonomi, bland annat.

5. Bli helkund på banken

Erbjud dig att flytta alla bankaffärer till banken där du söker om företagslånet. Att bli helkund innebär att du lånar ut alla dina tillgångar till låg ränta. Något som banken ser med stor fördel på, om du samlar allt som till exempel lönekonto, sparkonto, bolån och pensionssparande kan du lättare få igenom ett företagslån hos banken.

6. Kolla upp dina säkerhetsmöjligheter

Låt oss säga att du äger ett företag inom jordbruk och vill låna 500 000 kronor. Då kan du till exempel använda din fastighet som säkerhet. Denna typen av säkerhet är vanligtvis väldigt stabil och även väldigt säkert för långivaren, vilket självklart ses som en stor fördel för långivaren, och den som lånar då det är hög chans att lånet går igenom.

Några långivare online kräver inte säkerhet. Det kallas då företagslån utan säkerhet, men vill oftast då istället ha en personlig garanti. Några andra kan också ta en filt länk på ditt företags tillgångar. Det är mer eller mindre en variant av säkerhet, den typen av säkerhet ger långivaren rätten att ta tillgångar från företaget för att ersätta ett obetalt lån.

7. Jämför räntor och villkor för banklån till företag

När du har kollat upp din personliga kreditvärdighet, tagit reda på bankens kvalifikationer och krav, samlat ihop alla nödvändiga dokument, gjort upp en bra affärsplan, och du har bestämt dig för en tillgång att använda som säkerhet så är det dags att jämföra långivare. Vad du behöver fokusera är på vilka villkor och räntor de erbjuder.