Topp 10 börstips för nybörjare

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Trusted Broker Reviews

För att kompensera för risken att förlora pengar är det viktigt att följa de bästa börstipsen. Det finns många börstips som kan hjälpa dig genom din börsresa. Här är de 10 bästa börstipsen för nybörjare.

Lär dig grunderna först

Om du är en nybörjare måste du lära dig många viktiga aspekter kring marknaden. Grunderna inkluderar;

*Vilka är de aktiva handelstiderna?

* Vad får finansmarknaden att fluktuera?

* Vilka olika typer av order finns det?

* Vilka är de olika termerna som används vid handel?

* Känner du till mer avancerade begrepp som contract for difference (CFD) – se denna artikelkälla.

Ju mer du vet om marknaden, desto hälsosammare blir din riskprofil. Hoppa inte direkt in på marknaden utan verklig bakgrundskunskap om marknaderna.

Planering

“Lycka är vad som händer när möjlighet möter planering”- Thomas Edison. Varje börshandlare bör ha en handelsplan med en solid struktur som kan vägleda genom de dagliga fluktuationerna på marknaden. Med en bra plan kommer du att mildra förluster och även kunna behålla lugnet om handeln blir volatil. Planen bör innehålla vinstmål, metodik och strategier för risktolerans. Nästan alla misstag sker när en börshandlare antingen inte har en plan eller inte följer den.

Hantera risker

“Regel №1 förlora aldrig pengar. Regel №2 glöm aldrig regel nummer ett.” Att ta förluster är en del av handeln. Riskera aldrig för mycket på någon enskild handel och använd alltid stopp. En stop-loss hjälper dig att minska dina förluster eftersom den låter dig välja ett pris till vilket din position automatiskt ska likvideras, men du måste placera dina stop loss på ett ”säkert” avstånd från ditt ingångspris. Om du placerar dem för nära kommer du att stoppas av en förlust innan marknaden verkligen hade en chans att röra sig till din fördel.

Underskatta inte marknaden

Varje bra handlare tål förlust. Skillnaden mellan en framgångsrik börshandlare och ett misslyckande förstår hur man hanterar förlusten. Oavsett om vi väljer att acceptera det eller inte, är förluster en integrerad del av handeln. Var alltid beredd på marknadsvolatilitet och om marknaden inte rör sig i din väg, lämna alla positioner för att minska förlusterna. Detta kommer att hjälpa börshandlare att minska sina förluster.

Diversifiera dina investeringar

Det är viktigt att komma ihåg att vissa tillgångar påverkar varandra, så det är bäst att diversifiera mellan olika tillgångsklasser (som aktier, råvaror, index osv.), och även inom själva tillgångsklassen. Logiken bakom diversifiering är lika gammal som ordspråket ”lägger inte alla dina ägg i en korg”, och att hålla dina investeringar diversifierade hjälper dig också att ta igen dina förluster i fall där en aktie ger förluster.

Var tålmodig och disciplinerad

Handel kräver konstant tålamod, vilket tyvärr de flesta människor saknar, särskilt när det kommer till pengar. Att försöka dubbla ditt konto varje vecka är en chansning, och att försöka denna bedrift kommer att öka risken exponentiellt. Att göra varaktiga vinster på börsen tar tid och ansträngning, och det finns inga genvägar för att bli en bra handlare. Så när du har din handelsplan redo, ha tålamodet att hålla dig till dina regler eftersom tålamod inte handlar om att göra ingenting; det handlar om att göra rätt sak vid rätt tidpunkt.

Kontrollera dina känslor

“Om du inte kan kontrollera dina känslor kan du inte kontrollera dina pengar”-Warren Buffett. Ibland kan inte ens erfarna proffs med avancerade verktyg förutsäga marknadsrörelser och under den tiden driver känslor dig att vidta negativa handlingar. Se till att du inte låter detta hända – utan för mycket känslor kommer du att göra lämpliga val och ta dig tid att förstå var och en av dem.

Ha entry- och exitregler

Det finns inget som heter ”den perfekta entryn och exiten”. Håll dig bara till entry- och exitreglerna i din plan. Om du börjar tänka ”jag kanske borde se om det här fungerar”, tänk om. Behåll din disciplin så kommer ditt slutresultat att tacka dig för det. Exitstrategin kommer att baseras inte bara på dina mål utan också på marknadstrenderna; detta kommer att minimera dina förluster samtidigt som du kan samla in dina vinster när det angivna målet uppnås.

Ta delvinster

Om du vinner och vill handla vidare är det dags att ta delvinst. Försök att realisera minst 50 procent vinst på önskad vinstnivå. På den ytterligare nivån kan du realisera ytterligare 25% och dessutom realisera resten av vinsten. Detta kommer att minska din risk och samtidigt ge dig avsevärt ökad vinst.

Var kunnig om nyhetshändelser

Nyhetshändelser utvecklas snabbt, vilket orsakar explosiva fluktuationer på marknaden. Så för att lyckas med handel måste du vara uppdaterad med de senaste händelserna som påverkar marknaderna, de senaste börshändelserna och andra saker som rör marknaden. Detta hjälper dig till exempel, när en anmärkningsvärd händelse dyker upp i den ekonomiska kalendern, kan det vara klokt att överväga att boka, eller åtminstone skydda, vinster, i alla produkter som du känner kan påverkas. För kortsiktiga handlare är det viktigt att hålla ett öga på marknaderna och eventuella nyheter i realtid.