Bild: Foundations World Economic Forum, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Kina drar i Jack Mas tyglar: Vill ha kontroll på konsumtionslånen

OBS: Denna artikel presenteras i samarbete med MadEye Digital

Nya regleringar som syftar till att snäva in Jack Mas online handels-imperium ritar om spelplanen i världens största konglomerat för handelsplattformar. Och därmed, sannolikt, också för hur smidigt det blir för konsumenter i Kina att ta kortfristiga konsumtionslån.

Giganten Ant Group har börjat skilja på lån och lån. Det vill säga kortfristiga konsumtionslån och banklån. För att man måste.

Ant Group är dotterbolaget till e-handelsgiganten Alibaba Group. När den kinesiska staten, för en tid sedan, införde regleringar som satte käppar i hjulet för bolagets börsnoteringsprocess, fick Ant Group tänka om. Det betyder att man påbörjat en omvandling till att bli ett finansiellt holdingbolag. Det är inget Ant Group gör med glädje eftersom det bromsar upp bolagets lönsamhet och värderingsprojektil.

Fler låneaktörer på marknaden är bättre än en stor

Ant, började sin resa som Alibabas betalningsdel. Det betyder att man sitter på enorma mängder konsumentdata. Data vilket betraktas som ryggraden i Kinas alla plattformsbaserade handel. Bolaget erbjuder alla tänkbara finansiella produkter från konsumtionslån till investeringsprodukter. Allt tillgängligt genom var mans mobiltelefon.

I Sverige där konsumtionslånemarknaden är betydligt mer digitaliserad och tillgänglig än tidigare, är på många sätt inte jämförbar med den total-integrerade kinesiska marknaden. Men friheten att göra kortfristiga konsumtionslån är inte desto mindre bred och djup här. Det kräver dock mer av konsumenten i Sverige, varför en komplett guide på hur man lånar pengar och navigerar på den här marknaden är oumbärligt.

Den digitala infrastrukturen i Kina är långt mer utbyggd i Kina än i Europa och Sverige. Allting är integrerat vilket har gjort att gränsdragningen mellan e-handel och fysisk handel suddats ut. Det rör inte bara själva beställningsprocessen utan också betalningsprocesserna. Jack Ma och Alibaba har varit en av de starkaste motorerna i den här utvecklingen.

Men när en aktör blir för stor kan det uppstå problem. Därför tvingar den kinesiska staten, med hjälp av landets centralbank, bolaget att bland annat klippa av banden mellan dess extremt populära betalningsapp, Alipay, och dess andra affärsverksamheter. Det är ett hårt slag i magen på bolaget eftersom den kunddata som Alipay sitter på är extremt drivande för de andra verksamheterna och dotterbolagen.

Bild: MNXANL, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Positivt för låntagare och konsumenter

Enligt finansiella bedömare är det här i grunden något positivt för konsumenter och låntagare i Kina. Detta eftersom man öppnar upp för en större konkurrens på den digitala bank- och lånemarknaden.

Den här omstruktureringen delar i praktiken upp Ant till ett antal oberoende företag, vilket stoppar dess kronverktyg Alipay från att bli en en slag super-apps-jätte kapabel att kontrollera varenda kinesisk konsuments vardag.

När Ant positionerade sig som ett fintech bolag 2018 värderades det till 150 miljarder dollar. Inför börsnoteringen, som nu har stoppats, var värderingen uppe i 315 miljarder dollar. Efter inbromsningen genom regleringar värderas Ant till 200 miljarder dollar.

Alipay har mer än 730 miljoner användare i Kina och hanterar fler transaktioner per år än Mastercard och Visa tillsammans.

Den kinesiska centralbanken, som leder rekonstruktionen, har också bett Ant om att häva dess informationsmonopol genom att följa de regleringar som nu gäller.