Teknologi och Kinas internet

OBS: Denna artikel publiceras i samarbete med The Media Folk

När man visualiserar Kina ser många ett land av kulturarv och onekligen intressanta kulturchocker från den nordiska västvärldens vy. Många ser ett teknologiskt imperium som ligger många år framför resten av världen och har sina telefoners notifikationer påslagna för när nästa teknologiska genombrott släpps på marknaden.

Olyckligtvis kan inte många av invånarna i Kina känna samma bekymmerslösa frihet till landets teknologi, då mycket av det är bannlyst i själva landet. Det som majoriteten av världen numera tar som en vardaglig självklarhet och använder i största del till lättsinnad underhållning eller betydelselös prokrastinering är till största del olagligt när man befinner sig i Kina. Censureringen av vad som inte upprätthåller sig med den kinesiska regimens standard av vad som ska vara tillåtet att visas och användas i den virtuella upplevelsen är anmärkningsvärd men ändå har folk vant sig vid att censureringen kvarstår.

Olagligt att surfa fritt

Vad som anses av olika väl tillförlitliga och anslutna världsorganisationer och världsledare som ett skyddat ekosystem anser många av världens befolkning att vara en intern brandvägg. Kinas lagar som har censurerat majoriteten av internetet sägs vara nödvändiga för att skydda Kinas befolkning från olika hemsidor och molntjänster som i utbyte av personuppgifter sparar användarens information och personliga detaljer för att kunna utnyttja detta hur de sedan vill. Men det är inte allt som denna censureringen gör.

Med många nyheter och tillkännagivanden som flödat världen runt angående Facebook, Google, Instagram, och många fler internetbjässar som skördar användares information för mycket annat än bara inloggningsuppgifter och för redovisningen av deras dataloggar kan man ställa sig frågan om inte Kina är något på spåren.

Friheten att kunna använda internetet till det man personligen vill är en rätt som inte alla har och att bestraffa de som bryter mot censurerings lagar är inte något som många kan komma underfund med. Då det är så långt från deras egen frihet till en av världens mest användbara tillgångar.

VPN’s

Vart man sig i världen vänder är mobilen i ens händer och internetet en självklar tillgång som många använder. Trotts att många hemsidor, företag, bloggar och till och med spelsidor för poker är censurerade när användaren befinner sig i Kina kan de numera lätt vara någon annanstans en sekund senare för att få åtkomst. VPN’s blir mer och mer vanligt att ha på alla möjliga enheter med internetuppkoppling och trotts deras strikta regler så är det inte 1,4 miljarder människor som kommer hålla sig från enkla internetbaserade nöjen. Poker och mobilt spel är till exempel en av de uppskattade virtuella nöjena för dessa VPN användare.

Att fysiskt kunna befinna sig på en plats i världen medan VPN (Virtual Private Network) kan placera enhetens koordinationer på en annan geografisk plats är en fantastisk uppfinning. Inte bara för att den alldagliga användaren ska kunna få tillgång till ett annat lands Netflix utbud, utan även för att invånare och besökare av länder som Kina som censurerar användarens internetupplevelse ska kunna få en ocensurerad nättillvaro de också.

Omvärldens frihet

Det är välkänt att flera möjligheter och friheter som den nordiska västvärlden upplever under en dag inte är valmöjlighet för människor i många andra länder. Som till exempel har Facebook inlägg och en Instagram reel som blivit en del av många användares morgonritual för att hälsa alla följare en god morgon, en bortkastad stund på den begränsade virtuella frihetens villkor. För andra användare som de bosatta innanför Kinas brandvägg, kan de inte bara slå på wifi och öppna en app för att göra detsamma. Först måste de ändra sin geografiska position via en VPN, se till att det är ett säkert wifi nätverk de kommer koppla upp sig mot och vidare därifrån.

Skillnaden kan få många svenskar och andra nordiska internetanvändare att häpna när de besöker Kinas landskap och inte kan få tillgång till vad de är vana vid. Men det stoppar inte invånarna att kunna ta sig rund de flesta restriktioner som de inte själva är nöjda med. Nytänkandet som många av landets tonåringar har kommit på är helt utom denna värld och kan överraska de flesta men det som står kvar som en stapel inom deras virtuella värld är VPN’s.

Teknologi och Kinas framtid

Lika ovetande om vad som kommer släppas som Kinas nästa teknologiska revolutionerande genombrott är Kinas virtuella censurering och blockande av utomstående sociala medier lika ovetande om de kommer att förändras eller inte. Det är något som bara Kina och framtidens mysterier kan kontrollera och möjligtvis komma att betänka.

Som det nuvarande ser ut så är lyftandet av censureringen inte något i planerna och med alla mediabolag och hemsidor som blir alltmer giriga för att försöka få tag på användarens uppgifter kanske delvis censurering inte vore något negativt. Dock att denna censurering borde ligga hos bolagen och hemsidorna för att skydda användaren från att bolagen ska få tag i allt som användaren har lagrat i deras mobila enhet eller dator i stället för hos användaren är något västvärlden har börjat eftersträva. Än så länge är det användarens egna ansvar om hur de vänder sig till detta. Men i framtiden kanske den friheten finns till även utan Kinas brandvägg.