Är det ekologiskt med cbd-oljor?

OBS: Artikel presenteras i samarbete med MadEye Digital

Om vi vill arbeta för en bättre miljö och ett bättre klimat måste vi tänka på vad vi konsumerar i alla led. Det gäller inte enbart de konsumentval som numera har blivit självklara, så som att köpa mindre kött och flyga mindre. Utan det gäller även de produkter vi använder till vardags och hur vi konsumerar exempelvis hudvård. Den nya hajpen inom hudvård och hälsa just nu är cbd-oljor, men vad är detta och går det att handla dem med gott miljösamvete?

Ja att vara miljömedveten är att tänka på vad man konsumerar dagligen. Inom hälsa och hudvård poppar det ständigt upp nya märken, trender, produkter och ingredienser. Den nyaste trenden är som sagt cbd-olja, men vad är detta egentligen?

Jo, cbd-olja, eller cannabisolja som det också kallas är en olja som helt enkelt innehåller cannabidiol förkortat cbd. Cbd sägs ha en hel del olika hälsosamma effekter på kroppen och det är också därför som det nu har blivit populärt att använda cbd-olja för sig självt eller i hudvård.

Organiska och ekologiska alternativ

Så cbd-oljor ska alltså ha en rad olika hälsosamma effekter på ens kropp och hud, men hur ser det ut med miljön? Det kan ibland vara oklart vad man menar med ekologiskt och organiskt inom produkt sammanhang och det gäller att själv tänka kritiskt för att köpa det som är bäst för en själv, klimatet, miljön och vår jord. Men vad gäller cbd-oljor så finns det faktiskt en hel del ekologiska och organiska alternativ. 

När det gäller cbd-oljor så handlar det framför allt om att kolla hur oljan produceras, hur den utvinns, hur långt den fraktas, samt vilka förpackningar som används. Det är viktigt att cbd-oljor är av bra kvalitet, men det är minst lika viktigt att dessa har utvunnits på ett korrekt sätt för både klimatet och konsumenten. Men det finns cbd-oljor som både är organiska och ekologiska, som odlas både utomlands och i Sverige, något som företag brukar vara bra på att skylta med.

Är det lagligt?

Men någonting som heter cannabis kan väl knappast vara lagligt i Sverige? Jo, om man är intresserad av cbd-olja kan man lugnt prova detta. Det är nämligen så att de cbd-oljor som säljs i Sverige inte innehåller THC. THC är narkotikaklassat och kan ge effekter psykiskt. Men cbd-oljorna i Sverige är fria från THC, och är därför lagliga att både köpa men även att sälja i Sverige.