Bild: Piqsels

Bästa aktierna i Kina och vad man ska tänka på

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med InvestoRunner

Kinas aktiemarknad fortsätter att växa. Trots den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina anses den kinesiska ekonomin som en av de starkaste på marknaden. Och detta beror mestadels på att det finns många olika alternativ när det gäller att köpa och investera i aktier i Kina.

Vad du ska tänka på

Det finns många tips och rekommendationer när det gäller att köpa kinesiska aktier. Det kan vara svårt för den vanliga aktieköparen att komma åt de kinesiska aktierna och börserna, men det finns hjälp och tips att få hur man ska gå tillväga. Ett bra tips för dig som vill börja med aktier är att läsa på och söka upp aktuell information från kända sajter.

Genom en nätmäklare kan du köpa aktier i kinesiska bolag, kom ihåg att kontakta en nätmäklare som faktiskt är verksam på de kinesiska börserna. För oss vanliga och enskilda småsparare rekommenderar experterna att inte köpa rena aktier i kinesiska företag då dessa oftast hamnar i USA.

Använder du dig av en nätmäklare kan du investera i fonder. Då slipper du köpa enskilda aktier och istället får du ett så kallat pack av aktier.

Vilka bolag ska man köpa aktier i

Alibaba, PetroChina eller China Life Insurance, listan är relativt lång men detta är väl namnen som är mest vanliga.

Efter nedgång och stillastående har den kinesiska börsmarknaden vaknat till liv och experterna rekommenderar att köpa nu. Det är fortfarande relativt billigt, om man jämför med andra stora börsmarknader och ekonomier. Över hela världen är det vissa delar som just nu varierar ganska stort och dessutom är på nedgång medans i Kina är det relativt stabilt. Men Kina är Kina och mer kontroll på de privata företagen ryktas det att det ska bli, och det kan ha en intressant effekt på den ekonomiska marknaden i stort.

Hur håller man koll på börsutvecklingen i Kina

Som sagt, vi lever i en orolig tid för alla typer av marknader, även aktiemarknaderna påverkas givetvis. Det kan kännas som en bra investering att köpa just nu och vissa experter rekommenderar just detta då priserna är relativt låga. Men är man en vanlig småsparare rekommenderar vi alltid att försöka ha så mycket information som möjligt om vad som händer på marknaderna och att läsa på. Ta gärna hjälp av olika nätmäklare och följ tendenserna. Ibland är det faktiskt bra att följa vad alla andra gör, se ett mönster och helt enkelt försöka vara på den säkra sidan. Men som sagt, det handlar om aktier. Bra och aktuell information hittar du på nätet.

För att lyckas med dina köp bör du lära känna den kinesiska marknaden. Det gäller att läsa på lite innan du ger dig in i aktiedjungeln.

Mest kända bolagen i Kina

Alibaba, den asiatiska motsvarigheten till amerikanska Amazon. De flesta av oss har ju någon gång köpt eller tittat på produkter från Alibaba. Den kinesiska versionen på Amazon har gjort sig ett namn även i västvärlden.

Bolaget tog fart redan 1999 men det var inte förrän 2014 som dess aktier introducerades på börsen. Idag tävlar bolaget om första platsen på världsmarknaden.

Baidu, eller med andra ord; Kinas motsvarighet till Google. Baidu fungerar som Google, det vill säga, det är en kinesisk sökmotor. En sökmotor som förstår den kinesiska marknaden, i motsatt till Google som lider av flera olika censureringar och restriktioner i det asiatiska landet.

China Mobile, ett av världens största telekommunikationsföretag. Störst både på börsen och i antal användare. Delvis statsägt baserat på telefoni, bredband och internet.

iQiyi, även detta bolag är en motsvarighet till vad vi har i västvärlden, nämligen Youtube. Här finns underhållning av egenproducerade program och innehåll. Det kan liknas lite mer som en sociala medier plattform.

Petro China, det största bolaget i Asien som producerar olja och gas. Energikrisen vi just nu upplever kan göra att just detta företaget växer. Deras monopol i Kina har gjort det till ett av Asiens mest lönsamma företag.

Momo, givetvis saknas det inte en asiatisk motsvarighet till nätdejting. Momo heter den kinesiska versionen av Tinder. En mobilbaserad app, där man kan hitta sin partner men samtidigt blir erbjuden att köpa andra produkter.

Nio, Kina vill konkurrera med alla och gärna visa att de faktiskt kan de med. Nio är den kinesiska varianten till elbilen Tesla. Deras SUV ES8 lovar mycket och kan vara intressant på marknaden, 100 km/h på 4.4 sekunder och kan göras cirka 355 km.

Tencent Music, och vad fattas? Jo, musik och detta blir då Kinas motsvarighet till Spotify. Tencent Music ägs till och med av Spotify, då Tencent Music är ett investmentbolag som har ett joint venture med Spotify.

Det finns många flera bolag, och det är bara att ge sig in i djungeln och börja köpa. Men innan du köper, följ de riktiga experternas råd: studera marknaden, försök förstå den och se tendenserna. Glöm inte att Kinas marknad är lite annorlunda på grund av kontrollen av den privata sidan och vi rekommenderar starkt att läsa på om hur det faktiskt fungerar på de kinesiska börsmarknaderna innan man investerar i något okänt.