Rottingmöbler – tidlösa ikoner för hemmet

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Cybersoup

När det kommer till möbler, för inomhus- så väl som utomhusbruk, finns det gott om alternativ för alla smaker. Men när man införskaffar möbler till sin bostad vill man gärna att de ska se vackra ut samt kunna hålla i flera år framöver. Här är det särskilt några material som lever upp till bägge krav, däribland möbler av rotting och syntetisk rotting.

Möbler i rotting har blivit en av de hetaste trenderna i världen, både för inreding inne i hemmet så väl som på till uteplats. Vad är det då som utmärker rottingmöbler, och varför är de säkra kort för många års bruk framöver?

Rotting och syntetisk rotting

Rottingmöbler tillverkas av rottingrankor, vilka vävs samman för att skapa möbler. Rotting är en naturlig, förnybar palm, liknande bambu som växer i Afrikas och Asiens tropiska regioner. Det finns många typer av rotting men de flesta kan identifieras på dess hårda, solida stjälkar som kan bli mycket långa.

Rotting är inte lämplig för alla slags väder och håller inte länge om den utsätts för vissa förhållanden. Materialet kan blekas av solen, vilket påverkar färgen. Om naturrotting blir genomblöt av regn finns det dessutom en risk för att möbeln möglar.

Syntetisk rotting däremot, ger samma utseende och känsla som fiberna i rotting, samt vävs på samma sätt, men klarar sig bättre utomus. Därför tillverkas det idag mest möbler gjorda av just syntetisk rotting snarare än äkta rotting, vilket gör att man kan hitta en rottingfåtölj, soffa eller bord för utomhus- så väl som inomhusbruk. Dessa möbler bleks heller inte av intensiv UV-exponering, vilket betyder att de kan förvaras utomhus under sommarens mest soliga dager.

Varför är rotting så populärt?

Det finns ett flertal olika anledningar till varför just rotting blivit så populärt. Den främsta anledningen är att rotting ofta förknippas med sofistikerad och tidlös inredning, vilket gör rottingmöbler till ett självklart val hos många bostadsägare. Åtminstone de som bryr sig om inredningsdetaljer i hemmet.

Men möbler i rotting, naturrotting så väl som syntetisk rotting, är dessutom kända för att vara starka och hållbara. Trots det starka materialet är de inte lika tunga som många andra trämöbler, vilket gör de lättare att flytta runt, något som är en betydande faktor för många.

Rottingmöbler är dessutom välkända tack vare deras flexibilitet: de kan användas både inomhus och utomhus. Det fantastiska materialet gör att de fungerar lika bra ute som inne med de naturliga färgerna, vilket ger ett lugnt, elegant och tidlöst uttryck.