Sporttrender i Kina – Basket och live odds ökar i popularitet

OBS: Texten presenteras i samarbete med Campobet

När man tänker på Kina kommer bordtennis vanligtvis på tal, men den senaste statistiken visar att bordtennis inte alls är den populäraste sporten bland själva folket. Sedan den västerländska sportens genombrott i Kina har nationen klättrat upp till toppen inom vissa sporter, främst just bordtennis. Campobet, en betting- och casinosida med fokus på live odds, visar pågående matcher och låter äventyrliga åskådare satsa på nästa vinnare inom bordtennis, basket, fotboll och mer på https://campobet.se/sv/sport/live.

Basket har funnits i Kina sedan starten

Bara några år efter att basket först uppfanns tog missionärer med spelet till Kina. Basket var alltså en av de första västerländska sporterna som omedelbart introducerades till Kina, och sporten blev snart en del av den vanliga idrotten och en mycket omtyckt sport liksom på många andra håll.

År 1920 hade sporten redan fått viss popularitet bland elever i olika tätorter. De flesta kineser blev så vana vid basket redan då att det inte var förrän på 1990-talet, då NBA slog rot i Kina, som basket började att förknippas med USA. En japansk manga vid namn Slam Dunk blev en stor hit i Kina, vilket också bidrag till basketens popularitet. Kinas första stjärna inom basketboll, Yao Ming, bidrog också till den fortsatta tillväxten av basketens popularitet.

En av de populäraste sporterna bland yngre befolkningen

Idag spelar ungefär 300 miljoner kineser basketboll, ganska många, och den yngre befolkningen visar ett särskilt stort intresse för sporten. Trehundra miljoner är alltså mer än 10 gånger Nordens hela befolkning! Antalet basketfans i Kina är förstås ännu mycket större. Trots det enorma underlaget ligger Kinas herrlag i basket ännu 2021 så långt ner som på plats 28 i basketens internationella topplista, efter betydligt mindre och inte lika utvecklade länder som Nigeria.

En av anledningarna till detta tros vara att många barn i Kina inte ägnar sig så mycket åt sport medan de växer upp, utan istället uppmuntras till att fokusera på studier. I stället väljs spelare ut efter fysik och tränar hårt på den specifika sport som de siktar på. Den annorlunda synen på idrott i Kina gör att de sällan är i toppen när det gäller lagsporter, eftersom många faktorer för en bra spelare inte räknas med i procesen.
Hur ser framtiden ut för basket i Kina?

Det är omöjligt att säga hur framtiden för basket ser ut i Kina, men att populariteten ökar gör troligtvis att vi kommer se fler talangfulla spelare som kommer till toppen och spelar professionellt. Men om Kina ska nå internationell klass i basket krävs nog viss ändring i hur barn och elever presenteras för sport i allmänhet.

En tydlig fördel som basket har över vissa andra sporter, som till exempel fotboll, är att spelytan är mindre och sporten kan därför spelas på fler platser, inklusive i tätorter och på skolor. Av den här anledningen kommer Kina troligtvis se att basket fortsätter vara populärt eftersom basketplaner inte tar så mycket plats men samtidigt erbjuder fysisk träning och underhållning för basketentusiaster och andra aktiva deltagare.