Bild: Pixabay

Ekonomisk skjuts för dina studier?

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Bazoom

Vi går alla igenom olika perioder i livet och blir utmanade på olika sätt. Ibland avklarar vi utmaningarna utmärkt på egen hand, men ibland kan det behövas en hjälpande hand på vägen.

Ekonomiska problem är för en del människor bara en liten extra sak som hindrar dem från att förverkliga sin fulla potential. För andra är det inte ens en fråga om huruvida de vill studera utan snarare hur de ska kunna betala för det – särskilt om de har barn eller andra familjeåtaganden.

Vi har alla olika förutsättningar. Några väljer att skaffa en extra inkomst, medan andra redan har fullt upp med sina studier och sin familj. Det finns bidrag, stipendier och lån för att hjälpa dig med dina dagliga utgifter, till exempel för att köpa böcker eller betala din hyra.

För vissa studier är det möjligt att ansöka om studiebidrag, men det finns också många kurser som inte är berättigade för dessa bidrag. Dock kan det vara som så att du har hittat en kurs som kan hjälpa dig upp i graderna på jobbet eller för att lättare ta sig in i en specifik bransch.

Att ansöka om snabblån utan uc kan vara för att man behöver betala en viss summa inom kort tid, men man har inte hela summan tillgänglig just nu. Till exempel en kurs som startar om 2 veckor, som ska betalas senast 1 vecka före kursstart. Om du är säker på att du kan betala tillbaka utan problem och att lånet är för en välbehövlig sak, så kan det vara värt att söka upp ett alternativ.

Hur ska du tänka när du söker efter det bästa lånet?

Först och främst bör du ha en personlig budget tillgänglig. Hur ser dina utgifter och inkomster ut i dagsläget, och hur mycket pengar har du till övers för att betala hela summan som långivaren vill ha för ditt lån. Ta hjälp av en jämförelsetjänst på nätet, som hjälper dig att jämföra mellan flera olika långivare.

Även om det kan vara lockande med att lägga till lite extra på lånet, så lönar det sig inte i längden. Allt ska ju betalas tillbaka, tillsammans med ränta och andra avgifter. Ett bra sätt kan vara att tänka på det som att du köper pengar på en marknad, där du får betala mer för det aktuella värdet men du får alla pengarna direkt och sen en viss tid på dig att betala tillbaka dem. Hur mycket är du villig att betala?

En annan regel är att känna din långivare. Hur länge har den funnits på marknaden och vad tycker andra kunder om den? Kolla in recensionssajter för att få exempel på verkliga erfarenheter från tidigare kunder, och ta med detta i dina jämförelser.