Detta ska du tänka på innan du tar ett företagslån

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med ROI Meida

Viktigaste stegen för att ta ett lån för ditt företag

Har du ett eget företag? Behöver du ta ett lågt ränta företagslån? Fortsätt i så fall att läsa, för i den här artikeln ska vi gå igenom de viktigaste stegen för att ta ett lån för ditt företag.
Vad är det du behöver låna pengar till?

Självklart finns det alltid ett skäl till att man behöver ta ett företagslån, eller vilken typ av lån som helst för den delen. Börja med att sätta dig ner och fundera på vad det är pengarna för ditt lån behöver användas till. Detta kan förstås variera stort från företag till företag samt beroende på vilken typ av företag det rör sig om. Exempel på saker det kan handla om är inköp av varor och produkter, köp av maskiner och verktyg, marknadsföring, att anställa ny personal, eller att använda pengarna till att förbättra företagets likviditet.

Bestäm dig för hur mycket du behöver låna

När du ska låna pengar till ditt företag är det av förklarliga skäl viktigt att ta reda på hur mycket pengar det är du behöver låna. Du får helt enkelt räkna ut vilka utgifter lånet behöver täcka. När du gör detta är det också en bra idé att räkna med oförutsedda utgifter. Just därför kan det vara bra att ansöka om ett lån på en summa som är lite större än vad du egentligen behöver. Då behöver det nämligen inte vara någon katastrof om det blir så att det uppstår oförutsedda utgifter.

Med detta sagt bör du inte vara ute efter att ansöka om ett så stort lån som möjligt. Ju större lån du får desto högre ränta brukar du nämligen få betala. Ansök därför om ett lån som täcker dina utgifter plus de eventuella oförutsedda sådana som kan tillkomma, varken mer eller mindre.

Vilken typ av företagslån ska du satsa på?

Det är också viktigt att poängtera att det inte bara finns en typ av företagslån. Precis som när det gäller andra sorters lån finns det nämligen flera olika typer av företagslån. Det är därför viktigt att du bestämmer dig för vilken typ av företagslån som passar dig och dina behov.

Typen av företagslån som du bör satsa beror bland annat på vilken typ av företag som du har. Det finns nämligen företagslån som lämpar sig bäst för enskilda firmor och småföretag medan andra istället passar bättre för större företag och aktiebolag som Volvo, H&M, Ericsson och liknande. Se därför till att välja den typ av företagslån som passar just ditt företag.

Det är också viktigt att du bestämmer dig för ifall du vill satsa på ett företagslån med eller utan säkerhet. Skillnaden mellan ett företagslån med säkerhet och ett utan säkerhet är densamma som skillnaden mellan lån med och utan säkerhet i övrigt.

Om vi börjar med lån med säkerhet är detta ett lån där du måste lämna något i säkerhet till banken. Det är i sin tur något som de kan ta från dig om du inte sköter tillbakabetalningen av lånet. Det kan till exempel handla om egendom som tillhör företaget.

Fördelen med att ta ett lån med säkerhet är att det brukar ge dig en lägre ränta. Det gör det eftersom den aktör som du lånar pengar av tar en mindre ekonomisk risk genom att ge dig ett lån med säkerhet jämfört med vad som är fallet om de ger dig ett lån utan säkerhet. Som ett sätt att kompensera dig för den risk du tar genom att ta ett lån med säkerhet ger de dig i gengäld en lägre ränta.

Rör det sig istället om ett företagslån utan säkerhet behöver du inte lämna något i säkerhet som banken kan ta från dig om du inte sköter återbetalningen. Just det är fördelen med ett sådant lån, alltså att du inte riskerar att bli av med egendom tillhörandes företaget om du slarvar med återbetalningen. Dock innebär ett sådant lån en större risk för långivaren, något som i sin tur betyder att dessa lån har högre ränta. Det blir helt enkelt ett sätt för dig att kompensera för att du själv tar en mindre risk.

Vilken långivare ska du välja?

När du väl har bestämt dig för hur mycket du behöver låna och vilken typ av företagslån som du ska satsa på är det dags att bestämma sig för vilken långivare du ska välja. Det gäller helt enkelt att välja en långivare som kan erbjuda dig ett lån med så förmånliga villkor som möjligt. Ta dig en titt bland populära långivare med bra rykten och se vad för låneerbjudanden du kan få.

Använd dig av en låneförmedlare

För att spara tid när du ska hitta ett företagslån som passar dig är det klokt att använda sig av en låneförmedlare. En låneförmedlare ska inte förväxlas med en långivare. En långivare är nämligen en aktör som erbjuder lån medan en låneförmedlare är en aktör som kan hjälpa dig att komma i kontakt med olika långivare.

Närmare bestämt kan du genom att använda dig av en låneförmedlare med en enda sökning ansöka om lån hos flera olika långivare. Chansen att du ska hitta ett lån som passar dig så bra som möjligt ökar därför när du använder dig av en låneförmedlare.

En annan fördel med att använda en låneförmedlares tjänster har att göra med det faktum att du sparar mycket tid på att göra det. Istället för att behöva sitta och kolla upp lån hos olika långivare kan du nämligen göra det med en enda sökning.

Ytterligare en fördel med låneförmedlare och deras tjänster har att göra med det faktum att det bara görs en enda kreditupplysning när du ansöker om lån hos en sådan. Det är en fördel eftersom ju fler kreditupplysningar som görs på ditt namn, desto mer påverkas din kreditvärdighet, detta i en negativ bemärkelse. Detta är åtminstone fallet så länge det rör sig om kreditupplysningar som görs med Upplysningscentralen, eller UC som det brukar förkortas.

Kan det vara värt att satsa på factoring?

Är factoring något du känner till? Om inte så ska vi nu berätta vad det är för något. Faktum är att factoring är något som på senare år blivit ett allt vanligare alternativ till företagslån. Men vad är det då för något? Svaret på den frågan är att factoring är ett fenomen som går ut på att ett företag säljer eller belånar sina fakturor till någon av de banker eller finansbolag som erbjuder dessa tjänster. Genom att göra det kan du och ditt företag få betalt direkt istället för att behöva vänta på att dina kunder ska betala sina fakturor. På så sätt kan du förbättra ditt företags likviditet på en gång. Du kan också få tillgång till pengar som du kan investera i själva företaget, och på så sätt också i dess tillväxt.

Fokusera på räntan

Precis som när det handlar om övriga varianter av lån är räntan en av de viktigaste sakerna att fokusera på när du ska ta ett företagslån. Vissa långivare syftar på månadsräntan när de anger sin ränta medan andra istället syftar på årsräntan.

Oavsett vilket är det viktigt att du som låntagare inte gör misstaget att fokusera på lånets nominella ränta, utan istället på den effektiva. Att endast fokusera på den nominella räntan är ett misstag eftersom det inte ger dig information om vad den sammanlagda kostnaden för lånet kommer att bli. Det är det istället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan består nämligen inte bara av den nominella räntan, utan även av övriga avgifter som kan tänkas tillkomma när du tar ett företagslån. Två exempel på sådana avgifter är aviavgifter och uppläggningsavgifter.

Ett annat viktigt val att göra när det gäller räntan är om du ska satsa på ett lån med individuell eller fast ränta. Är räntan individuell varierar den från företag till företag. Den avgörs då av företagets ekonomiska status, till exempel dess omsättning, dess inkomster kontra utgifter, och dess kreditbetyg. Ju bättre ett företags finansiella status är, desto förmånligare ränta kan det få när det rör sig om individuell ränta.

Motsvarigheten till individuell ränta är fast ränta. Räntan är då densamma för samtliga låntagare, alltså för samtliga företag, detta oavsett hur deras ekonomiska situation ser ut. Vilken typ av ränta som det är bäst att satsa på beror på ditt företags ekonomiska förutsättningar och behov.
Vad har du för återbetalningstid på ditt lån?

Det är också viktigt att fokusera på vilken återbetalningstid du får för ditt lån. För många kan det kännas lockande att välja en så lång återbetalningstid som möjligt. Skälet till det är att det kan göra så att de får en lägre månadskostnad för lånet. Det är dock inte någon bra idé att dra ut på återbetalningstiden längre än möjligt. Det beror på att ju längre återbetalningstid du har, desto högre ränta får du på ditt lån. En lång återbetalningstid kommer med andra ord sammanlagt att kosta dig mer än vad en kort gör.

Samtidigt kan du förstås inte heller välja en alltför kort återbetalningstid. Du måste ju nämligen få en månadskostnad som du har råd med. Du får helt enkelt se till att finna en passande balans för dig och ditt företag när det kommer till återbetalningstiden kontra månadskostnaden.