100 dagar kvar till vinter-OS i Peking

I dag är det exakt 100 dagar kvar till invigningen av vinter-OS i Peking 2022. Debatten om en bojkott mot spelen har gått i vågor, och har stundtals bevakats här på Kinamedia.

Nu verkar det som att deltagare inte kommer bojkotta den stundande olympiaden, i alla fall inte i den utsträckning som vissa kampanjgrupper hoppats på. Någon uttalad diplomatisk bojkott verkar heller inte aktuell, främst av den anledningen att restriktionerna för att ta sig till spelen som åskådare är så tuffa att en majoritet av statschefer eller kändispersoner sannolikt kommer avstå av det skälet.

Visserligen har Vladimir Putin meddelat att han kommer närvara vid olympiaden. Men den ryska presidentens beslut utgör undantag snarare än regel, eftersom alla deltagare och besökare måste leva i en stängd bubbla under hela tävlingen.

Konceptet ”closed-loop bubble” förklarades mer ingående av New York Times för en månad sedan:

The Beijing Olympic and Paralympic Games will take place in what organizers called a “closed-loop management system,” a bubblelike environment in which athletes, officials, broadcasters, journalists and a large Games work force will be forced to eat, sleep, work and compete, without leaving, from the day they arrive to the moment they depart.

(…)

A more detailed plan for the Games is set to be released in late October, but it is already clear that Beijing Olympic organizers and the Chinese government will attempt to implement a level of control — of close to 3,000 athletes, as well as several thousand more Games participants, including international journalists, volunteers and venue staff members — beyond anything seen before at the Games.

Restriktionerna beskrivs vara mycket tuffare än de som rådde under sommarens olympiad i Tokyo.

Att hålla spelen på detta vis innebär en slags dubbelseger för kinesiska myndigheter. Genom att i det närmaste omöjliggöra för utländska åskådare att närvara, garderar man sig mot en diplomatisk bojkott.

Samtidigt får olympiaden tjäna som skyltfönster för att marknadsföra de högteknologiska och enligt skeptiker påträngande lösningarna som regimen arbetat fram för att stoppa spridningen av viruset.

Att spelen går av stapeln som planerat innebär dock inte att de många övergrepp vilka många använt som argument för en bojkott upphör. Tvärtom så fortsätter de ostört – paradoxalt nog särskilt med tanke på att övergreppen ändå inte leder till några konsekvenser som exempelvis en bojkott av olympiaden.

Dock kommer inte de kritiska rösterna att tystna för det. En sådan röst är konstnären Badiucao, som jag tidigare intervjuat för Expressen med anledning av hans teckning av Gui Minhai.

Badiucao har nyligen gjort en handfull teckningar som framhåller det bisarra i att olympiaden hålls som vanligt med tanke på hur situationen ser ut i bland annat Xinjiang, Tibet och Hongkong.

Han ställde ut dessa i fysisk form tidigare denna månad i samband med evenemanget Oslo Freedom Forum. Nu med 100 dagar kvar till Peking-OS, har Kinamedia äran att i samarbete med Badiucao publicera dessa teckningar även här:

För övrigt så är det också Badiucao som har designat de skor som basketstjärnan Enes Kanter på sistone spelat i för Boston Celtics.

Kinamedia skrev förra veckan närmare om hur Kanter publicerat videos med kritik mot övergreppen i Tibet och Xinjiang, som tillsammans med det specialdesignade skorna och annan merchandise lett till att Boston Celtics matcher nu inte längre visas i Kina.