Weili Zhang – Kinas första UFC-mästare

OBS: Artikeln presenternas i samarbete med Novitana

28 år, ja så lång tid tog det innan en kinesiskt MMA-fighter lyckades knipa ett bälte i världens största MMA-organisation UFC. Det kan tyckas märkligt med tanke på att Kina är kampsportens moder. Varför tog det då så lång tid innan en kinesisk fighter lyckades vinna en titel i UFC?

Martial Arts i Kinas historia

I Kina var och är de fortfarande väldigt måna om de klassiska kampsporterna som handlar mer om ära, historia och att föra sederna vidare med varje generation. Jiao di, som tros vara den äldsta formen av kampsport utövades så tidigt som början av 500-talet och har därmed varit med i Kinas historia väldigt, väldigt länge. Idag så är Kina och Kung Fu något som går hand i hand men det sägs att Kung Fu härstammar utanför Kinas gränser. Närmare bestämt Indien, det finns en handfull dokument som går att datera från tidigt 500-tal där Kung Fu omnämns och dessa är funna i just Indien. Kung Fu är ett samlingsnamn för flera olika kampsporter.

Bodhidharmas influenser

Den första guiden för kampsport dateras tillbaka hela vägen till 1624, här skrivs det om Buddhistmunken Bodhidharma reste Kina. Han var som satte upp det första Shaolinklostret i Kina enligt flera dokument, detta i slutet på 500-talet. Boken heter Yijin Jing, som översätts till Muscle Change Classic. Detta var inte på något sätt en bok om martial arts utan snarare en bok om kroppslig och mental hälsa med flera övningar som gör kroppen starkare både fysiskt och psykiskt.

I boken omnämns Bodhidharma ett flertal gånger som den som var först ut med Kung Fu men det är väldigt omdiskuterat om det är hela sanningen. Det sägs till exempel att det var några v hans lärljungar som när det utövat Bodhidharmas övningar och nått en hög fysisk nivå börjat utöva kampsport på egen hand. Ursprunget av Kung Fu är där med väldigt svårt att lokalisera men Bodhidharma är det namn som flest gånger nämns i flera klassiska dokument.

Kinesisk kampsport handlar om ära snarare än prestige

Att kampsporten är gigantisk i Kina är sedan länge känt. Det har dock inte på samma sätt som i modern kampsport handlat stora tävlingar, kändiskap och framgång utan snarare om ära. Shaolin Kung Fu är ett perfekt exempel på detta där det mer handlar om uppvisning. Visa vad kroppen kan klara om du du är fullt synkroniserad i kropp och själ. Det ska naturligtvis inte förbises att det självklart anordnats stora tävlingar och evenmang kring kampsport i Kina men samtidigt så är det just äran som är viktigast. Att alltid visa respekt och vara en bra person.

Utvecklingen till MMA

Det är en självklarhet att Kina och kineser har en stor del till att MMA är vad det är idag. Kampsportens existens härstammar i princip från Kina med omnejd (Karate, Japan, Taekwondo, Korea och väldigt mycket annat). Men MMA tog inte fart i samma utsträckning som i USA och Japan. En handfull fighters har medverkat i de stora UFC-galorna och har inte haft någon stor framgång. De senaste åren har dock den kinesiska MMA-scenen exploderat. UFC har satsat hårt på Kina och har byggt flertalet träningscenters med några av de bästa coacherna i världen. Detta har gjort att MMA i Kina har vuxit otroligt snabbt.

Zhang Weili – Den stora stjärnan

Trots att det finns några manliga rankade fighters från Kina i UFC så är det Zhang Weili som är den stora stjärnan. Hon gjorde proffsdebut 2013 som 23-åring i China MMA League, det slutade med en förlust efter enhälligt domslut. Det dröjde sedan nästan ett helt år innan Weilis gick sin andra match och där började också hennes otroliga facit i raka vinster. Efter 16 raka vinster i kinesiska organisationer fick hon samtalet hon drömt om, nämligen från UFC. Nästan på dagen, 5 år efter debuten gick hon sin första match i UFC. Där väntade amerikanskan Danielle Taylor, en ganska okänd fighter, precis som Weilis var under den tiden, i alla fall i USA. Hon hade redan gjort sig ett namn i Kina. Det slutade med seger via enhälligt domslut. Detta följde Weilis upp med 2 raka segrar och hon hade därmed 19 raka segrar.

Titelmatch och den 20:e raka segern

Med sitt fantastiska facit i MMA och obesegrade facit i UFC så fick Zhang Weilis den 30:e Augusti 2019 äntligen en titelmatch. Matchen som väntade var mot brasilianskan Jessica Andrade. Matchen hölls dessutom i Kina. Andrade var storfavorit hos alla spelbolag och de allra flesta trodde hon skulle ta hem matchen. Det blev precis tvärtom, redan efter 42 sekunder av den första ronden stod Zhang Weilis som segrare och därmed också Kinas första UFC-mästare. Publiken var i fullständig extas och det skrevs historia. Detta var enormt, inte bara i UFC men i hemlandet var det gigantiskt. Om Weilis var en stjärna innan så går det inte att jämföra med hur stor hon var nu.

Match om att försvara titeln

Zhangs första chans att försvara titeln kom sju månader efter hon tog hem titeln. Den 7:e Mars 2020 var det dags att gå upp i oktagonen mot polska Joanna Jędrzejczyk. Här var det ombytta roller. Oddsen var på Weilis sida och de allra flesta blev förvånade när det blev en så pass jämn match som det blev. Det slutade till slut med seger via delat domslut till Weili. En otroligt tuff match som kunde gått åt vilket håll som helst enligt många. Men det klassiska uttrycket “You got to beat the champ, to be the champ” är något som oftast väger in i matcher som denna. För att ta titeln behöver du göra ett ordentligt avtryck och vinna mer övertygande.

Matchen och det förlorade bältet

Den 24:e April var det dags för den andra match för att försvara sin titel. Denna gången mot Rose Namajunas som hade titeln tidigare men valde att pensionera sig. Hon valde att återgå till MMA och lyckades snabbt ta sig till en titelmatch. Namajunas kom in som favorit till matchen och här räckte det inte hela vägen för Weili. Hon blev knockad av Namajunas i den första ronden och förlorade därmed bältet. Zhang Weilis långa tid som obesegrad var över.

Vägen tillbaka mot titeln

Det kommer inte ta lång tid innan det är dags för Zhang Weili att slåss om titeln igen. Redan den 7:e November i år är det dags för en returmatch mot Rose Namajunas. Kan hon kanske återta titeln och påbörja en ny lång period som obesegrad? En sak är säker, oavsett utfall så är Zhang Weili inskriven i historieböckerna som en hjälte och legend.