Bild: Pixabay

Vad är kryptovaluta? Hur fungerar det

OBS: Artikeln publiceras i samarbete med SEO Simp

Vad är kryptovaluta?

Kryptovaluta är en typ av betalning som kan handlas för produkter och tjänster online. Många företag har skapat sina egna valutor, så kallade tokens, som kan bytas ut mot de varor eller tjänster som företaget erbjuder. Betrakta dem som arkadpoken eller kasinomarker. För att få tillgång till varan eller tjänsten måste du först byta ut faktiska kontanter mot kryptovaluta.
Kryptovalutor fungerar på blockchain -teknik. Blockchain är ett decentraliserat system som organiserar och registrerar transaktioner på flera datorer. Säkerheten för denna teknik är en del av dess lockelse.

Kryptovalutas historia

Långt innan de första digitala alternativa valutorna dök upp existerade kryptovaluta som en teoretisk uppfattning. Tidiga kryptovaluta-anhängare delade målet att använda avancerade matematik- och datavetenskapliga koncept för att ta itu med vad de såg som praktiska och politiska brister med ”traditionella” fiatvalutor.

Hur fungerar kryptovalutor?

Det är sant att källkoden och tekniska kontroller som stöder och skyddar kryptovalutor är ganska komplicerade. Men lekmän är mer än kapabla att förstå de grundläggande principerna och bli kunniga bitcoin-användare.

Flera idéer styr kryptovalutornas värden, säkerhet och integritet.

Hur säker är kryptovaluta?

Blockchain -teknik används ofta för att skapa kryptovalutor. Termen ”blockchain” avser metoden genom vilken transaktioner registreras i ”block” och tidsstämplas. Det är ett ganska sofistikerat, tekniskt förfarande, men slutresultatet är en digital bokföring av bitcoin -transaktioner som hackare har svårt att manipulera. Dessutom behöver transaktioner ett tvåfaktorsautentiseringsförfarande. För att påbörja en transaktion kan du till exempel behöva ange inloggning och lösenord. Därefter kan du behöva ange ett autentiseringsnummer som levereras till din personliga mobiltelefon via sms.

Hur många kryptovalutor finns det? Vad är de värda?

Enligt CoinMarketCap.com, en marknadsundersökningswebbplats, handlas över 10 000 distinkta kryptovalutor öppet. Och kryptovalutor fortsätter att sprida sig, med initiala mynterbjudanden, eller ICO, som används för att samla in pengar. Enligt CoinMarketCap var det totala värdet av alla kryptovalutor den 27 maj 2021 mer än 1,7 biljoner dollar, en minskning från aprilhögst med 2,2 biljoner dollar. Hela värdet av alla bitcoins, den mest populära digitala valutan, uppskattades till 735 miljarder dollar, en minskning från en topp på 1,2 biljoner dollar i april.

Tips för att investera i kryptovaluta säkert

Investeringar är alltid farliga, men enligt Consumer Reports tror vissa experter att bitcoin är ett av de mer riskfyllda investeringsalternativen. Men digitala valutor är bland de mest populära råvarorna. CNBC förutspådde tidigare i år att kryptovalutaindustrin kommer att vara värd 1 biljon dollar i slutet av 2018. Om du vill investera i kryptovalutor kan följande riktlinjer hjälpa dig att fatta välgrundade beslut.

Vet hur du lagrar din digitala valuta

När du förvärvar bitcoin måste du förvara den säkert någonstans. Du kan behålla den på en börs eller i en digital ”plånbok”, till exempel en av kryptoplånböckerna som nämns i vår bloggartikel Vilken kryptovaluta -plånbok ska jag använda? Det finns många olika typer av plånböcker, men alla har sina egna fördelar, tekniska behov och säkerhetsfunktioner. Du bör studera dina lagringsalternativ innan du investerar, precis som du skulle göra med börser.

De viktigaste kryptovalutorna

1: Bitcoin

Bitcoin betraktas ofta som den första och mest kända kryptovalutan. Det grundades 2009 av Satoshi Nakamoto, en person eller grupp av individer som går under namnet. Dess funktioner sägs vara mer besläktade med varor än traditionella valutor. Detta är uppenbart i det faktum att det nu används som en slags investering snarare än en betalningsmekanism. Det fanns cirka 17 miljoner bitcoins i omlopp i juni 2018. (det kan finnas ett begränsat antal 21 miljoner tillgängliga).

2: Ethereum

Ethereum är en nykomling inom kryptovalutaindustrin, som debuterade 2015. Det fungerar på samma sätt som bitcoin -nätverket genom att det tillåter individer att skicka och ta emot tokens som representerar värde i ett öppet nätverk. Tokens är kända som eter, och de används som betalning i nätverket. Ethereum, å andra sidan, används främst för att driva smarta kontrakt snarare än som ett betalningssystem. Smarta kontrakt är kodskript som kan läggas på Ethereum -nätverket. Eters gräns fungerar på ett något annorlunda sätt än bitcoin.

3: Bitcoin cash

Bitcoin cash (BCH) är ett kryptovaluta- och betalningsnätverk som bildades i december 2017 som en följd av en hård gaffel med Bitcoin. En hård gaffel händer när medlemmar i Bitcoin -gemenskapen är oense, vanligtvis över ändringar av nätverkets programvara. Det var en tvist om en plan för att höja blockstorleken i det här fallet. Efter en gaffel delas blockchain i två, och det är upp till gruvarbetare och det större samhället att välja vilket mynt som ska stödjas.

4: Litecoin

Litecoin (LTC) är en peer-to-peer-kryptovaluta som grundades 2011 av Charlie Lee (en tidigare Google-anställd). Det var en tidig bitcoin spinoff, eller ’altcoin’, och var ursprungligen utformad för transaktioner med lägre värde än bitcoin-transaktioner. Tekniskt sett var den utformad för att vara nästan identisk med bitcoin, även om den har flera betydande förändringar och förbättringar. Litecoin kan till exempel bearbeta block upp till fyra gånger snabbare än bitcoin.