Här är din 5 minuters snabbguide för att förstå PLC

OBS: Denna artikel är skriven av Peter Flores

Efter coronavirusets utbrott i mars 2020 har världen verkligen insett digitaliseringens potential och dess kraft att förändra nästan alla samhällssektorer såsom industri, hälsa, utbildning och mer. I den här artikeln kommer vi att konvergera om hur digitaliseringen har haft en direkt inverkan på industrisektorn genom att använda elektriska verktyg och utrustning som PLC.

Idag är vi alla låsta i internetåldern. Om vi vill veta något om någon eller något, behöver vi helt enkelt bara plocka upp våra smartphones och klicka på de mest informativa källorna som kommer att göra oss mer medvetna och informativa. En fallgrop med massinformation är dock att man aldrig vet hur trovärdig en viss information är.

Vad är programmerbara logikstyrenheter?

För att du ska förstå har vi noggrant gjort en snabbguide till en av de viktigaste elektriska utrustningarna som kallas PLC (programmerbara logikstyrenheter). Så låt oss börja med en av de mest grundläggande frågorna, vad är en PLC och varför är den så viktig inom industrisektorn?

Enkelt uttryckt kan en PLC kallas för en industriell automationsdator, utformad för att driva, reglera, övervaka och hantera olika industriella processer som tillverkning, programmering, organisering av monteringslinjer och annat. Innan industrisektorn blev omfattande för digitaliseringen, sköttes allt arbete av arbetare, operatörer, chefer och administratörer på plats.

Men eftersom en PLC är utformad med ett eget sinne minimerar den effektivt alla anställdas arbete och säkerställer att alla uppgifter utförs i tid, med minimala mänskliga ansträngningar. Nedan har vi kort förklarat några av de många funktionerna i en PLC som skiljer den från andra industriella mikrostyrenheter, datorer och andra styrenhetslösningar:

1) Mänskligt maskingränssnitt

Användaren kan bara interagera med en PLC om den är integrerad med HMI. Dessa gränssnitt består av grundläggande bildskärmsbilder, pekskärmspaneler, en knappsats och textläsning etc., som gör en PLC lättmanövrerad och tillgänglig.

2) Kommunikation

I lekmannatermer är en PLCs grundläggande roll att ge ut effektiva industriella kommandon med minimal mänsklig inblandning. Förutom utgångs- och ingångsenheter måste därför en PLC också anslutas effektivt till andra system.

I många situationer kanske en användare till exempel vill exportera registrerade data till ett SCADA-system, som används för att övervaka mer än en anslutningsenhet.

3) I/O

En programmerbar logikstyrenhets processor bearbetar data och utgångs- och indatamoduler länkar PLC:n till resten av utrustningen. Det är viktigt att komma ihåg att I/O-moduler spelar en viktig roll för att tillhandahålla nödvändig information till processorn för att uppnå önskade resultat.

Eftersom ingångsenheterna för en I/O inkluderar diskar, lampor, ventiler, reläer och mer, är användaren fri att blanda och matcha I/O för en PLC för att uppnå en korrekt konfiguration.

Slå dig ihop med en tjänsteleverantör för enkel installation

När du har bestämt dig för att investera i en PLC rekommenderar vi att du undersöker och tittar igenom några av de bästa elektronikmärkena online och väljer en PLC som uppfyller alla dina behov och krav. Om inte en elektrisk utrustning är integrerad och installerad på rätt sätt, oavsett hur uppgraderad den är, kommer den inte att kunna leverera önskade resultat.

Vanligtvis har en elleverantör ett team av mycket pålitliga och skickliga professionella experter som hjälper dig igenom installationsprocessen. Dessutom, om din PLC kräver reparation eller utbyte, kommer tjänsteleverantörens tekniker bara att vara ett samtal bort från att förse utrustningen med rätt typ av vård och underhåll.