Bild: Pixabay

Fiat-valuta vs kryptovaluta [Guide 2021]

OBS: Artikeln publiceras i samarbete med SEO Simp

Bitcoin började se ut att vara en överlägsen värdebutik än andra valutor, inklusive guld, tills den störtade 44 procent förra månaden. DW dekonstruerar den komplexa valutavärlden.

Fiat eller konventionella valutor inkluderar amerikanska dollarn och euron, som är sedlar och mynt som produceras av regeringar och vars värde bestäms av den ekonomiska politiken och styrkan i ett lands ekonomi. Termen ”fiat” kommer från den latinska frasen för ”låt det göras.”

Dollarn, till exempel, behåller sitt värde eftersom USA är en världsomfattande ekonomisk stormakt. De flesta varor, från olja till guld, växlas i dollar, vilket ger USA:s valutareservstatus (de flesta centralbanker behåller betydande mängder dollar). På samma sätt har euroområdets ekonomiska framgång ökat värdet på euron, som är den näst mest förekommande reservvalutan.

Kryptovaluta är inte längre en sak i framtiden eller ”nästa stora sak”. Den har kommit och försöker aktivt förändra den globala finansiella modellen som vi har känt den under det senaste århundradet. Det är den enda naturliga utvecklingen från form av pengar till form av pengar. Som du kan se har begreppet pengar tagit många former genom mänsklighetens historia, med början som introduktion som ett alternativ till ett bytessystem. Människor har gått från att byta ädelmetaller mot varor och tjänster till att digitalt överföra kontanter med ett svep. Det var allt en del av den mänskliga civilisationens ekonomiska utveckling.

Vad är Fiat-valuta?

Fiat -valuta är en valuta som inte har något egenvärde men som erkänns som lagligt betalningsmedel av regeringen. Historiskt sett backades valutor upp av verkliga varor som silver och guld, men fiat -pengar är baserade på den utfärdande regeringens trovärdighet.

Fiat -pengars värde bestäms av utbud och efterfrågan, och det erbjöds som ett alternativ till varupengar och representationspengar. Varupengar är gjorda av ädla metaller som guld och silver, medan representationspengar är en inlösenbar fordran på en vara.

Hur fungerar Fiat-valuta?

Fiat -valutan stöds inte av något verkligt objekt, utan snarare av innehavarnas förtroende och myndigheten i ett uttalande från regeringen. Papperspengar fungerar som ett lagringsmedel för köpkraft och ett alternativ till byteshandel. Det gör det möjligt för individer att förvärva de varor och tjänster de behöver utan att behöva byta produkt mot produkt som var fallet med byteshandel.

Människor kan enkelt planera och etablera specialiserad ekonomisk verksamhet på grund av dess förmåga att lagra köpkraft. Ett företag som till exempel tillverkar mobiltelefoner kan köpa ny utrustning, hyra och betala anställda och expandera till nya marknader.

Vad är kryptovaluta?

Kryptovaluta är en betalningsform som kan bytas ut online mot varor och tjänster. Många företag har utfärdat sina egna valutor, ofta kallade tokens, och dessa kan handlas specifikt för de varor eller tjänster som företaget tillhandahåller. Betrakta dem som arkadpoken eller kasinomarker. För att få tillgång till varan eller tjänsten måste du först byta ut faktiska kontanter mot kryptovaluta.

Kryptovalutor fungerar på blockchain -teknik. Blockchain är ett decentraliserat system som organiserar och registrerar transaktioner på flera datorer. Säkerheten för denna teknik är en del av dess lockelse.

Hur många kryptovalutor finns? Hur mycket är de värda?

Enligt CoinMarketCap.com, en marknadsundersökningswebbplats, handlas över 10 000 distinkta kryptovalutor öppet. Och kryptovalutor fortsätter att sprida sig, med initiala mynterbjudanden, eller ICO, som används för att samla in pengar. Enligt CoinMarketCap var det totala värdet av alla kryptovalutor den 27 maj 2021 mer än 1,7 biljoner dollar, en minskning från aprilhögst med 2,2 biljoner dollar. Hela värdet av alla bitcoins, den mest populära digitala valutan, uppskattades till 735 miljarder dollar, en minskning från en topp på 1,2 biljoner dollar i april.

5 fördelar med bitcoin kontra fiatvaluta

De flesta är inte medvetna om de många fördelarna med bitcoin kontra fiat -kontanter. Så, låt oss gå igenom fakta en efter en för att få en bättre förståelse av det.

* Bitcoin har inga lagringskostnader jämfört med typiska banksystem. När det gäller penningöverföring är bitcoin bättre än fiatpengar. Överföringsbeloppet kommer att stiga i takt med att priset på bitcoin stiger. Det kommer dock fortfarande att vara billigare än fiat-kontanter.

* Transaktioner i bitcoin är tillåtna upp till 100 miljoner delen. Det innebär verkligen att transaktionerna är identiska med delen 0.00000001, som vanligtvis kallas Santoshi (för att hedra dess skapare). Som ett resultat är även de enklaste transaktionerna relativt enkla.

* När det gäller fiat-pengar är gränsöverskridande transaktioner med enhetligt värde inte genomförbara. Men när det gäller bitcoin är detta genomförbart. Fiat -pengar är endast giltiga inom gränserna för deras respektive länder. Bitcoin möjliggör obegränsad monetär rörlighet. Men när det gäller fiat -valuta är detta inte genomförbart.

* Bitcoin kan inte kontrolleras av något lands centrala regering. Regeringen har ingen myndighet att reglera förvärv och försäljning av bitcoins. Alla bitcoin -användare är fria att köpa, sälja och behålla bitcoins efter eget tycke.

* Bedragare kan inte skapa förfalskade bitcoin. Anledningen till detta är att det är en digital valuta snarare än en pappersvaluta som fiatpengar. Bitcoin drivs av blockchain-teknik, som registrerar detaljerna för varje transaktion. Du kan i alla fall inte komma runt det.