Bild: Pixabay

Resa till Kina – detta bör du tänka på

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Performance Liebe

Har du tänkt resa till Kina? Kul – då har du många spännande upplevelser framför dig att se fram emot. Innan du kan resa är det dock en hel del saker du behöver ha koll på, och även vissa saker som du måste göra.

En lång flygresa

En av de kanske första sakerna att ha i åtanke är att det är en relativt lång flygresa till Kina. Du får räkna med iallafall 8 timmars flygning – så inköp av ett par stödstrumpor är att rekommendera. Undvik gärna alkohol inför en så lång flygresa – har du tråkigt på flygplatsen kan du till exempel spela casino med BankID istället. Då har du kul medan du väntar, samtidigt som du slipper krångla med tråkiga registreringsprocesser – istället loggar du in direkt med hjälp av ditt BankID.

När flygplanet väl ska lyfta kommer du inte ha din mobil att roa dig med längre. 8 timmar i luften är en ganska lång tid, så packa gärna något annat tidsfördriv – exempelvis en kortlek, en bra bok eller en korsordstidning. Glöm inte att gå upp och röra dig ibland i planet för att motverka proppar.

Före avresan: visum

Innan du kan resa till Kina måste du ha ett visum. Detta kan du som är svensk ansöka om antingen i Stockholm eller i Göteborg, på China Visa Application Service Center. Har du inget visum kan du räkna med att inte bli insläppt i landet – det är de stenhårda på i Kina. Eftersom behandlingstiden för en ansökan om visum kan variera stort över året är det alltid en god idé att vara ute i så god tid som möjligt innan avresan. Då behöver du förhoppningsvis inte känna dig stressad över att hinna få ditt visum i tid innan avresan.

Även om du ska resa vidare i stort sett direkt, men att resan går via Kina, måste du ha visum. Då ska du ha ett så kallat transitvisum. Detta har du möjlighet att ansöka om på flygplatsen, men det finns risk att du inte får det godkänt av olika orsaker. Det kan till exempel vara att du har en resrutt som de kinesiska myndigheterna anser vara suspekt, eller att ditt pass har en kortare giltighetstid än 6 månader. Om så är fallet kommer du med omedelbar verkan nekas inträde i landet och du kommer skickas tillbaka med nästa plan som går – det finns inga förmildrande omständigheter som kan hjälpa dig få beslutet ändrat.

Vaccin och försäkringar

Det finns inga obligatoriska vaccin som du måste ta innan du reser till Kina. Beroende på till vilken del av landet du ska resa, finns det däremot olika vacciner som du rekommenderas att ta. Detta kan du läsa mer ingående om på 1177.se, där alla olika rekommendationer gällande resor och vaccinering finns. Du kan också ta kontakt med din lokala vårdcentral för att rådfråga dem.

När det kommer till reseförsäkring är det mycket viktigt att du har en heltäckande reseförsäkring som täcker all form av sjukvård, oavsett vad som orsakat vårdbehovet. Att få sjukvård som motsvarar den standard som finns i Europa är otroligt dyrt i Kina om du inte har någon försäkring som täcker detta. Se därför till att kolla upp allt sådant före avresan, så att du bara kan njuta av din resa när du väl är på plats.