Foto: Pixabay

Överraskande saker som är förbjudna i Kina

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Barber DTS

Det går inte att komma ifrån att Kina är ett kulturellt underverk och ett ekonomiskt kraftpaket. Landet är ett av de mest besökta länderna i världen och har några av de vackraste bergen och största skyskraporna, tillsammans med en traditionell arkitektur. Det råder ingen tvekan om att det är en bra idé att besöka Kina, detta eftersom att landet har en så rik historia och kultur som gör det till ett idealiskt turistmål. Men det finns även ett stort antal kulturella skillnader som gör att vissa saker som vi inte tänker är förbjudna, faktiskt är det. Det är därför bra att förstå dessa olika saker innan du ger dig iväg.

Den kinesiska regeringen har förbjudit många olika saker som kanske kommer att förvåna dig, allt från specifika böcker och tv-program, till olika typer av växter. Till och med vissa kändisar (inklusive Justin Bieber) får inte besöka landet.

Nedan listar vi några av punkterna i mer detalj.

Hip-Hop

Själva musikgenren är inte förbjuden, men kulturen som omger den är förbjuden från alla slags skärmar i Kina. Detta infördes som en censurhandling och var ett försök att definiera Kinas kultur, och som ett resultat av detta projicera en mer kontrollerad version av mjuk makt på en internationell scen.

Den blev först allmänt känd 2017 när en dokusåpa med namnet ”The Rap of China” introducerades. Showen gav flera hiphopstjärnor en framträdande plats i rampljuset och ansågs vara en förändring för hiphopen. Även om många uppskattade musiken var det kulturen som verkligen tog över, detta eftersom ord som ”freestyle” blev en vanlig term.

Showens skapare möttes av en rad offentliga kritiker som anklagade showen för att främja droganvändning och kvinnohat (argument som har använts mot hiphopgenren sedan introduktionen av medveten rap som fördes fram av Grandmaster Flash and the Furious 5, Schoolly D, Ice T och NWA på 80-talet). Därför förbjöds programmet, och all marknadsföring av hiphopkulturen i tv censurerades.

Tatueringar

Tatueringar är inte förbjudna i Kina, men det är förbjudet att visa tatueringar på TV. Detta beror också på att de återigen anses främja hiphopkulturen, vilket gör att de två underrubrikerna hänger ihop. Så om du planerar att skaffa några tatueringar utomlands kan du besöka Barber DTS och ta del av den bästa tatuering utrustning som existerar på marknaden.

Fyrverkerier

Ja, det här kan komma som en överraskning, för när man tänker på det majestätiska firandet av det kinesiska nyåret är fyrverkerier något av det första man tänker på. Det finns bevis som tyder på att fyrverkerier till och med används i landet mellan 600 och 900 e.Kr. För närvarande ser man dock betydligt färre fyrverkerier i landet. Detta beror på oro för både överbefolkning och luftföroreningar.

Det finns nu dussintals stora städer i Kina som har förbjudit fyrverkerier för att bekämpa giftiga luftföroreningar. Även om de inte har förbjudit dem permanent, minskar de antalet fyrverkerier som får skjutas upp i luften. De som bor i Peking fick en skriftlig varning om att de inte skulle tända fyrverkerier. Detta har mötts av mycket kritik från människor som anser att förbudet hotar en oerhört gammal tradition.