Fem saker du kanske inte visste om Kina

OBS: Denna artikel presenteras i samarbete med Pokserstar.se

Kina är känt som ett populärt resmål på grund av dess rika historia, matkultur och populärkulturella relevans. Sevärdheterna är många och omfattar den kinesiska muren, den förbjudna staden och Big Buddha. Medan storstäder som Shanghai och Peking är mer kosmopolitiska och utmärks av skyskrapor, trendiga restauranger och shopping i världsklass kan den som är intresserad av “det andra Kina” utforska den vackra landsbygden i landets södra delar med sockertoppsberg, slingrande floder och gröna risfält.

Kina utgör idag världens största ekonomi och en betydelsefull konsumentmarknad ur ett globalt perspektiv. Landet har på kort tid genomgått väsentliga ekonomiska reformer och rör sig nu mer från export och tillverkning mot inhemsk konsumtion och tjänster. Kina är Sveriges största handelspartner i Asien och den ökade köpkraften hos dess befolkning jämte en snabb urbanisering och bättre uppkoppling innebär mängder av nya affärsmöjligheter för internationella företag. Exportrådet siar om att Kinas ambition att ta sig an miljöfrågor och gå över till en mer cirkulär ekonomi kommer att innebära fler möjligheter inom ramen för exempelvis energi och cleantech.

Förutom ekonomin är Kina som sagt även känt för en rad andra ting såsom mat, kampsport och kultur. På allehanda “kinakrogar” har svenskarna sedan 80-talet serverats försvenskade varianter av mer eller mindre klassiska kinesiska rätter. På kampsportsklubbar runt om i landet har Kung-Fu utövats, en i grunden kinesisk kampsport som utgår från ett teoretiskt och praktiskt system för självförsvars- och hälsofrämjande tekniker. Avslutningsvis syns Kina och kinesiska rollkaraktärer mer och mer på bioduken, senast i filmen Crazy Rich Asians där den kvinnliga huvudrollsinnehavaren skildrar en kinesisk-amerikansk professor som råkar ut för trubbel av det romantiska slaget. I den här artikeln spinner vi vidare på temat och belyser 5 saker du kanske inte visste om Kina.

Kinapoker

Kinapoker är en relativt udda form av poker och är ett spel med asiatiskt ursprung. Spelet skiljer sig en hel del från andra pokervarianter men sägs vara enkelt att lära sig. Till skillnad från traditionell poker där man förlitar sig väsentligt på att utklassa motståndare och på väl genomtänkt strategi är taktiken gentemot motståndare inte lika viktig här. Utmaningen är istället att lyckas sätta ihop rätt kombination av händer i ett spel där man i regel är fyra spelare vid bordet. Här finns inga satsningsrundor och inte heller någon grundläggande pott.

Inte en utan flera nationalrätter

De flesta svenskar är nog överens om att den klassiska köttbulletallriken kan sägas vara Sveriges paradrätt. I Kina är det något svårare att avgränsa enbart en nationalrätt då landet har en rad olika kända gastronomiska läckerheter beroende på var i landet du befinner dig i. Några rätter står dock ändå ut på det kinesiska matbordet. Bland dessa finns Chow Mein som är en kantonesisk maträtt som är väldigt populär i Kina och som består av nudlar som steks tillsammans med kött, lök och grönsaker. Ej att förglömma är pekingankan som ursprungligen kommer från Peking och som består av mört kött med tunt och krispigt skinn som skivas i bitar och som serveras med särskilda pannkakor och söt bönsås.

Eating tasty egg noodles

Hem till några av världens rikaste

Kina har idag fler rika personer än USA och huserar några av världens mest kända och ökända miljardärer. Bland dessa återfinns Pony Ma, grundare till Tencent som är ett av Kinas största IT-företag, med en förmögenhet på 37 miljarder dollar. Ett annat namn på listan är Jack Ma som grundade en av Kinas IT-jättar Alibaba och som med sina 39 miljarder dollar anses vara en av Kinas mest berömda IT-giganter.

Modeskaparen Vera Wang

Namnet Vera Wang får modeintresserade att tänka på exklusiva bröllopsklänningar och haute couture av allra finaste snitt. Det få vet om är dock att Vera Wang är amerikanska men med kinesiskt ursprung. Idag omsätter hennes affärsimperium miljoner och hennes brudklänningar finns i butiker i hela världen från London till Tokyo.

TikTok-appen

Den är känd som en av de snabbast växande apparna i världen och beskrivs bäst som en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Det få vet om är dock att appen har sitt ursprung i Kina och släpptes redan 2016 av plattformen ByteDance. I Kina är TikTok även känt som Douyin.