Vad krävs att låna i Sverige när man bor i Kina

Om du bor och jobbar i Kina, och du samtidigt inte får ta lån av en kinesisk bank, kan du då välja att kontakta en svensk bank för att bli beviljad ett lån?

Det kan du faktiskt, och i den här artikeln tar vi reda på hur det går till.

I Kina kan du ta lån på två sätt

Låna pengar av en svensk långivare:

Om du har tillgång till alla uppgifter som den svenska långivaren vill ha samt Bank-ID, då kan du ansöka om att långa pengar utan inkomst från en svensk kreditgivare. När du bor i Kina är det enklast att ansöka om ett lån direkt på nätet, för då är det samma sak som om du hade suttit i Sverige och fyllt i din låneansökan.

Notera att den kinesiska regeringen otillgängliggjort stora delar av internet med deras ”Great Firewall of China”, som i Sverige kallas för den kinesiska jättebrandväggen. Du kan därför vara tvungen att skaffa en VPN för att kunna låna pengar av en svensk långivare.

Det är olagligt att skaffa en VPN i Kina, men om du inte är fast bosatt och samtidigt inte skriver illa om staten på nätet är det i princip ingen som bryr sig. Dela inte din VPN med andra, och gå inte runt i grannskapet och berätta hur fantastiskt det är med en VPN, för att minimera risken för klammeri med rättvisan.

Låna pengar av en kinesisk långivare:

Om du har väldigt inflytelserika vänner, en redan idag stor förmögenhet eller en lyckosam näringsverksamhet är det i regel inga problem att låna pengar i Kina. Men det är få förunnat att ha kontakter eller mycket pengar när man flyttat till Kina, så som svensk ska du inte räkna med att bli beviljad ett lån i Kina.

Vad ska du ta för lån när du bor i Kina?

1. Privatlån (snittränta på ca. 7,5 %)
Ett privatlån är bäst om du behöver låna ett lite större belopp, samt har behov av en längre återbetalningstid. Ett exempel för när ett blancolån passar bäst är när du ska köpa en bil i Kina, för då räcker inte ett snabblån långt. Utöver det är det på tok för dyrt att finansiera en bil med hjälp av ett snabblån från Sverige, då räntan är hög.

2. Snabblån (snittränta på ca. 35 %)
Snabblån har i regel en ränta på 35 procent, men samtidigt en betydligt högre beviljandegrad jämfört med privatlån. De högre avgifterna vägs upp av den kortare utbetalningstiden, som i regel ligger på från en kvart till en arbetsdag. Ett snabblån för ett mindre belopp är oftast en bra idé, men se till att betala tillbaka lånet snabbt för att undvika att lånekostnaderna skenar iväg.

Läs mer: Taiwan är världens näst säkraste land.

Tänk på detta när du lånar pengar av svenska långivare i Kina

1. Läs igenom de villkor som gäller hos den svenska långivaren.

2. Se till att du har tillgång till ditt BankID. Nästan alla långivare har krav på att du ska bekräfta låneansökan med det digitala hjälpmedlet.

3. Uppge att du tjänar ungefär lika mycket som förra året. Då slipper du i regel skicka in lönespecifikationer till långivaren. Notera att du förstås måste ha haft en inkomst i Sverige för att detta ska fungera.

4. Uppge inte att du bor i Kina. Långivare gillar inte osäkerhet, och det faktum att du bor i Kina bidrar till det.

5. Ljug aldrig på din låneansökan. Du kan bli beviljad ett lån om du ljuger för långivaren, men gör inte det. Du måste fortfarande betala av lånet, och att sitta fast i Kina med växande skulder mot en svensk långivare är ingen höjdare.