Flyttat till Kina – byta bank och kreditkort?

Att flytta till Kina är en stor omställning, men behöver du också ställa om i plånboken när du flyttat dit? Mer specifikt: När du flyttat till Kina, är det då en bra idé att byta kreditkort? Svaret på denna fråga pratar vi mer om i den här artikeln.

Ska man byta kreditkort efter flytten till Kina?

Om du har ett kreditkort med hög valutaväxlingsavgift är det en bra idé att byta ut det kortet mot ett annat kreditkort, där valutaavgiften ligger på 0 procent. Det spelar inte heller någon roll om du får bonus med ett kreditkort där en valutaväxlingsavgift tas ut, då växlingsavgiften alltid är högre än bonusbeloppet.

Du ska även undersöka vad ditt kreditkort har för uttagsavgift. Notera att uttagsavgiften alltid läggs på valutaväxlingsavgiften när du handlar utomlands, så sammantaget kan det bli en häftig avgift som väntar. Om du inte byter till ett kreditkort utan valutapåslag vill säga.

Varför passar ett kreditkort utan valutapåslag i Kina

Ett kreditkort utan valutapåslag medför att det inte tillkommer någon avgift när du handlar med kortet i den lokala valutan. Om du arbetar i Kina ska du därför välja att betala i yuan, för om du i stället betalar i svenska kronor kan det tillkomma en avgift i antingen bankomaten eller kortterminalen.

Yuan är faktiskt mer värda än den svenska kronan, vilket Forex bekräftar.

Så väljer du det bästa kreditkortet för boende i Kina

1. Ta reda på hur mycket pengar du spenderar i Kina

Om du både arbetar i Kina samt i Sverige och faktiskt inte spenderar särskilt mycket pengar i Kina, då kan ett kort med kredit som ger återbäring, det vill säga ett kreditkort med bonus vara en god idé. För om du ofta handlar i Sverige kan du snabbt samla ihop bonus, som därmed inte ”äts upp” av valutaväxlingsavgiften.

2. Det är mer än valutaväxlingsavgiften som spelar roll

Det finns fler aspekter som är viktiga när det kommer till att välja kreditkort såsom ränta, reseförsäkring, betalningsfria dagar, bonus och shoppingförsäkringar. Innan du väljer ett kreditkort utan valutapåslag ska du se till att du även är nöjd med alla andra förmåner som kortet har att erbjuda.

3. Ska du komplettera det kort du redan har?

Ett kreditkort utan valutaväxlingspåslag kan kompletteras med ett bonuskort utan fasta avgifter, för då får du det bästa av två världar. Du får bonus när du handlar med ditt bonuskort i Sverige, samtidigt som du inte betalar någon valutaväxlingsavgift med ditt kreditkort utan valutapåslag i Kina.

Finns det kreditkort med slopad uttags- och valutaväxlingsavgift?

Det finns inga svenska kreditkort utan både valutaväxlingsavgift och uttagsavgift. En normal uttagsavgift för kreditkort ligger på 3 % av uttaget (minst 35 kr per uttag), vilket betyder att det tillkommer en avgift när du tar ut pengar med det kortet i en bankomat, i exempelvis Kina.

Det kan därför vara en god idé att komplettera ditt kreditkort utan växlingsavgift med Norwegian Kreditkort, som ger dig en fast bonus på samtliga inköp. Med Norwegian kreditkort tillkommer ingen uttagsavgift för kontantuttag, och det kortet saknar dessutom årsavgift. Det kreditkort som Bank Norwegian utfärdar är därför en perfekt kompis till ditt kreditkort utan valutaväxlingspåslag, när du bor i Kina.