Från Kina till Allsvenskan och tillbaka

OBS: Artikeln är skriven av Markus Andersson
Super League-klubben Dalian Pro har omnämnts i svensk sportmedia sedan början på mars. Anledningen är supervärvningen av Marek Hamšík, en av de absoluta största profilerna från den kinesiska superligan.
 
Från Napoli till Kina till IFK Göteborg
 
Marek Hamšík är ett stort namn inom fotbollsvärlden, och inte bara i Kina. Han är lagkapten i det slovakiska landslaget och har samma stjärnstatus i hemlandet som Zlatan har i Sverige. I elva års tid spelade han i italienska Napoli. Där spelade han över 400 matcher och stod för 100 mål. Laget vann Coppa Italia två gånger och Supercoppa Italiana en gång. 
 
2019 köpte Dalian Yifang (senare Professional) loss slovaken från sitt italienska kontrakt för rapporterade 210 miljoner kronor. Där började han sin karriär direkt genom att göra mål mot Henan Jianye. Dalian slutade på en nionde plats i tabellen det året. Totalt han hann spela 42 matcher.
 
I mars 2021 kom nyheten att han hade brutit sitt kinesiska kontrakt. Anledningen till detta var för att han ville spela i EM. De tillfälliga kinesiska inresereglerna gjorde det omöjligt för honom. Slovakien har hamnat i samma grupp som Sverige i EM-gruppspelet. Tillsammans med Polen och Spanien ska de göra upp om vilka som tar sig vidare till slutspelet. Enligt bet365 fotbollsnyheter och odds vinner Spanien gruppen. Oddset för att Sverige vinner är 7.00 medan det för Slovakien är 13.00.
 

Marek Hamsik – bild: IFK Göteborgs Facebooksida

För Hamšík stod valet mellan moderklubben ŠK Slovan Bratislava, och allsvenska IFK Göteborg. Valet föll på Sverige, eftersom han kommer att få mer lugn. I hemlandet är han en superkändis. Intrycket av den nya klubben ska hittills ha varit bra och han tycker att fansen påminner om de i Italien, berättade han för Fotbollskanalen.
 
”Svensklaget” Dalian Pro
 
Dalian Pro har kommit att få smeknamnet svensklaget, i alla fall i Sverige. Anledningen är att klubben både har haft svenska spelare, och en svensk tränare. Mikael Stahre var tränare för klubben i en och en halv säsong mellan 2015 och 2016. Då kom han från ett par år som tränare i just IFK Göteborg. 
 
Den första svensken att börja spela i Dalian, som då hette Aerbin istället för Professional, var Niklas Backman. Han kom till Kina 2014 efter att ha sålts från AIK. Totalt spelade han 59 matcher och stod för fem mål. Tyvärr åkte Dalian ur Super League 2014, efter att ha slutat näst sist. 2015 fick han sällskap av Mathias Ranégie, som lånades ut från engelska Watford i ett år. 

Efter ett par säsonger utan svenska spelare anslöt två nya namn 2020. Samma dag, den 28 februari, meddelade Dalian Pro att de hade värvat Sam Larsson från holländska Feyenoord, och Marcus Danielson från Djurgårdens IF. Båda svenskarna gick för rekordsummor och sitter på varsitt treårskontrakt. Danielsons övergång blev Stockholmsklubbens största någonsin. Över 50 miljoner kronor gick till klubbkassan, återgav Expressen. Danielson gjorde två mål i sin första match, men Dalian förlorade med 2-3 mot Shandong Luneng. 
 
Det är ingen hemlighet att Kina satsar på sin fotboll och vill bli en stornation. För svensk del har det sakta men säkert blivit en nation som spelare värvas till, och hämtas ifrån.