Jobba virtuellt – så här gör du

OBS: Texten publiceras i samarbete med IGC-Services
Jobba hemifrån. Vi hör – och läser – det uttrycket allt oftare. Det började lite lätt på 90-talet när gemene man började få tillgång till internet, och pionjärerna var snabba att se möjligheterna. 20 år senare arbetar miljontals människor världen över från hemmet med precis allt du kan tänka dig. Säljare, journalister, IT-folk och utbildare är bara några exempel.
Många som är anställda erbjuds idag att jobba hemifrån, men framförallt är det entreprenörerna som jobbar virtuellt, inom de mest skilda områden.
Att jobba hemifrån som anställd
Det debatteras flitigt huruvida det är bra eller dåligt att jobba virtuellt till 100%. Det ena lägret menar att det skänker en stor frihet, du kan sitta och jobba i kallingarna om du vill, samtidigt som du pratar med inköpschefen på Expressen om de senaste ergonomiska tangentborden du vill sälja. Andra menar att det kan vara svårt att skilja på arbete och fritid och att det kan skapa stress.
Så vad ska man då tänka på när man sköter sitt arbete från hemmets lugna vrå?
Glöm inte bort det sociala
Det är lätt gjort – att hela dagen går utan att du helt släpper tanken på jobbet. Men likaväl som du behöver ha disciplin under arbetstid (stäng av Facebook och lägg undan mobilen) så är det minst lika viktigt att upprätthålla de sociala kontakterna. Kontakten med jobbarkompisar kan ske över Skype på dagarna, och ni kan kanske gå ut och ta en öl ibland hela gänget? När du ska vara ledig – se till att du verkligen stänger av jobb-hjärnan och ägnar dig åt familjen och vännerna. Lunchrasten är ett perfekt tillfälle att ta en promenad och få frisk luft, om vädret är det rätta.
Och jobbsamtalen behöver inte heller vara enbart arbetsrelaterat. Du kan till exempel inleda jobbsamtalet på Skype med en liten pratstund och en kopp kaffe, och snacka en liten stund om allt annat än jobb.
Utnyttja de tekniska möjligheterna rätt
Många upplever att det är lite väl mycket ”gadgets” när man jobbar online. Så mycket ska skötas via olika plattformar, som Google docs, Dropbox, Smartsheet, Asana, ToDoIst, Slack och hundratals andra jobbplattformar.
Det här tenderar att ta fokus från arbetsuppgifterna, och egentligen är det fullt tillräckligt att prata/skriva och skicka filer via Skype, i kombination med de klassiska email-konversationerna, om man vill hålla det så enkelt som möjligt.
Att jobba virtuellt som frilansare
Allt fler väljer att vända sig till internet för att skapa sig ett uppehälle i egen regi. En stor bransch är frilansskrivande, och ett populärt ämne är att skriva om de svenska spelsajterna. Här finns en oändlig flora av inspiration då casinon utan spelpaus lanseras varje månad. Ett annat exempel är alla bloggare och vloggare som ibland tjänar stora pengar på att skriva om olika företags produkter. Klickar någon på deras länkar och sedan köper något, får bloggaren en liten procent på dealen.
Vad behöver jag för att jobba hemifrån?
Så du funderar på att bli en ”digital nomad” som det kallas ibland? Det är faktiskt inte särskilt krångligt att komma igång. Som minimum är allt du egentligen behöver ha en dator med internetuppkoppling. Utöver det behöver du också ha någon form av färdighet som du kan ta betalt för; du är en duktig skribent eller översättare, webbutvecklare, programmerare – eller är helt enkelt grym på att spela in intressanta videor för YouTube.
Att jobba online skapar oändliga möjligheter, och bara du själv sätter gränserna. Det kräver disciplin, men å andra sidan kan du sitta på en strand på paradisön Vanuatu och jobba, med tårna doppade i vattnet vid strandkanten.
Inte fy skam det heller.