CBD – den traditionsrika växtmedicinen från Asien

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Xperty
Intresset för CBD-olja har vuxit i takt med att allt fler söker sig till alternativa former av sjukdomsbehandling. Fördelarna är många och hela tiden kommer det ny forskning som talar om CBD-oljans positiva effekter. CBD tas vanligtvis i droppform men på senare tid har det också blivit populärt med CBD kapslar som doseringsalternativ.
Uppmärksamheten kring CBD inom västerländsk naturmedicin har pågått i närmare ett decennium. I Asien ser det däremot väldigt annorlunda ut. Där har CBD varit en integrerad del inom kinesisk läkemedelstradition sen Shang-dynastins storhetstid, ca 4000 år tillbaka.
Kinas gröna guld
Intäkterna från Kinas inhemska hampodling och försäljning beräknas till över 10 miljarder svenska kronor. Det gör det lätt att förstå varför hampan kallas för Kinas ”gröna guld”. Men det handlar förstås också väldigt mycket om tradition.
Kineserna har odlat hampa i tusentals år, först som en livsmedelsgröda och senare för tillverkning av papper, textilier och naturläkemedel. Rötter, blad, stjälkar och frön från Cannabis Sativa används för att lindra smärta, behandla sjukdomar, stärka immunförsvaret och berika kroppens näringsdepåer.
Cannabis i sina minsta beståndsdelar
Hampa (eller cannabis) innehåller stora mängder essentiella fettsyror, vitaminer (A, B, C, D, E) och mineraler (bland annat järn, magnesium, kalcium) som inte bara finns i fröna. Här i väst är det dock den välkända hampaoljan, eller CBD-olja, som vunnit störst mark. CBD-olja utvinns ur fröna från industriell hampa och är en förkortning av cannabidiol, ett av de verksamma ämnena i cannabisväxten. Det andra ämnet är THC, kort för tetrahydrocannabinol, och det är detta psykoaktiva ämne som skapat kontroversi kring legaliseringen av cannabis för medicinska ändamål i bl.a. Sverige.
CBD som naturläkemedel i Sverige
Enligt Läkemedelsverkets definition tillhör växtbaserade naturläkemedel en grupp läkemedel med naturligt, till större delen obearbetat, ursprung. Eftersom CBD har en stark koppling till narkotika har det hittills varit svårt att föra medicinska studier kring effekterna av CBD för vår hälsa. Det går inte heller att patentera ett naturämne, vilket gör det mindre intressant för läkemedelsbolagen att investera i CBD-studier. Idag finns det faktiskt bara två godkända läkemedel med CBD i Sverige, något som talar om hur den svenska marknaden för naturläkemedel med CBD ser ut idag.
Det är inte olagligt att använda CBD-olja i Sverige så länge den är fri från THC. På senare tid har ett flertal vetenskapliga studier publicerats som visar på de positiva fördelarna kring användning av CBD-olja vid behandling av diverse neurologiska och fysiska sjukdomar. Man har bland annat kunnat fastställa att det kan göra stor nytta som smärtlindrande och inflammationshämmande medel för personer med cancer, epilepsi och hjärt- och kärlsjukdomar.
I närmare 5000 år har kineserna använt cannabis som naturläkemedel. I västvärlden börjar vi först nu att utforska denna forntida ört. Det finns med andra ord mycket att se fram emot. Samtidigt är det viktigt att poängtera att Läkemedelsverket fortfarande avråder från att använda CBD som självmedicinering. Misstänker du att du kan behöva en CBD-baserad behandling så är det viktigt att du först kontaktar din läkare för att få reda på vilka behandlingar som finns tillgängliga just nu.