CBD – vad är det egentligen?

OBS: Texten publiceras i samarbete med Suman Kabeer
CBD och CBD-olja är produkter som länge varit ett hett samtalsämne, men det är fortfarande många som inte är säkra på vad de egentligen är för något. I den här artikeln kommer vi att ge dig all information du behöver för att stilla din nyfikenhet och se om det här kosttillskottet kan tillföra något positivt även för dig.
Är CBD-olja lagligt?
Vi börjar med det viktigaste, och svaret är utan tvekan ja – CBD-olja är lagligt. Anledningen till att vissa känner sig tveksamma är för att CBD, eller cannabidiol, framställs ur hampa – dvs samma typ av planta som marijuana kommer ifrån. Hampan har många aktiva ämnen, men nu ska vi koncentrera oss på de två viktigaste – CBD och THC.
THC är det rusframkallande ämnet som hittas i marijuana. På grund av dess psykotropiska biverkningar är det förbjudet i de flesta länder, och i Sverige går ämnet under narkotikalagstiftningen.
CBD har en annorlunda kemisk struktur, framkallar inget rus och är inte heller beroendeframkallande vilket intygas av Världshälsoorganisationen (WHO). I Sverige går det under läkemedelslagstiftningen och finns redan som en komponent i vissa mediciner.
Vad har CBD-olja för effekt på hälsan?
Många studier pågår runt om i världen för att ytterligare utforska alla fördelar CBD kan ha för vårt välbefinnande, det man i dagsläget har konstaterat är att det har en avslappnande effekt både på muskler och sinne, vilket kan hjälpa till att förebygga depressioner och förbättra vår sömn. Oftast tas det i form av kapslar, för att enkelt kunna intas fast man är på språng.
CBD-kapslar har olivolja som bärare, och är både smak- och luktlösa. De finns i olika koncentrationer, så att du alltid kan ta exakt den dos som passar bäst för dig. Vi rekommenderar alltid att du börjar med en lägre dos så att kroppen får en chans att vänja sig, och sedan kan du välja om du vill trappa upp allteftersom.
Det är även antiinflammatoriskt, vilket kan göra det till ett effektivt vapen i kampen mot exempelvis kronisk värk, artros och migrän. Just de antiinflammatoriska egenskaperna gör det populärt mot hudåkommor som t ex akne och psoriasis och används därför ofta i krämer och salvor. Då de även är antioxidanter är det en eftertraktad ingrediens inom skönhetsvården för att motverka åldrandet.
Du bör alltid införskaffa dina CBD-produkter från en tillförlitlig producent för att säkerställa kvaliteten på dessa. Det du bör tänka på är att hampan som använts bör vara naturligt odlad och inte innehålla bekämpningsmedel samt att utvinningsprocessen garanterar maximal renhet och ett fullt CBD spektrum.