Lotteri på nätet

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Online Casino NZ

Online lotteri började under 90-talet och då kunde man till en början köpa skraplotter online vilket var otroligt populärt i och med att man inte behövde ta sig till en fysisk butik för att köpa en lott eller ta ut en eventuell vinst. Flesta länderna har en åldersgräns på 18 år eller äldre för att kunna skapa ett konto och köpa tjänster som exempelvis lotter från en börjar på online lotteri hemsidor. Sedan lotteri gick att köpa på nätet så är sannolikheten att dem är här för att stanna då utvecklingen av olika lotter och andra typer av lotteri utvecklas för varje dag som går. Lotteri kan förklaras med en enkel mening att ”Det är slumpen avgör vem som vinner”. Online lotteri kan vara allt ifrån i dagsläget att man köper en skraplott eller har ett nummer och inväntar vilket nummer som dras för att sedan kunna nämna en vinnare i en dragning. När en vinare utses så visar en del länder vinnarna i direktsändning medans visa länder väljer att enbart informera vinnaren då det kan bli väldigt stora som vinnaren kammar hem. Samtliga vinnare i länder informeras oftast via telefon eller email och sedan får en beskrivning hur dom kan hämta ut sin vinst eller hur dom kommer att få den utbetald.

Det finns även större lotteri där man väljer flertal nummer i ordning och när dragningen görs så måste man ha nummrerna i korrekt ordning för att kunna vinna det största beloppet. En utav dom lottningarna sker bland annat i ”Euro Millions” där flertal länder anordnar ett stort lotteri och har en ensam vinnare som tar hem en stor vins på flera miljoner euro. Men för att vinna det lotteriet krävs självfallet en stor lycka då man måste ha samtliga siffror i rätt ordning. Dessa typer av online lotteri finns självklart i andra världsdelar också som till exempel i USA där det är otroligt stort med online lotteri då en lott eller nummer knappt kostar något. Samtliga dragningar sker oftast via live sändning där flera miljoner tittare sitter och väntar spännande på att just deras nummer ska visas i rätt ordning.

Asien har också flertal lotteriet men oftast sker dom inte på nätet då flertal länder har förbjudit online spel. Online lotteri är även väldigt stort i Nya Zeeland där en utav sidorna man kan spela på är Lotto NZ. Där är spelet med bollar i en dragning väldigt stort och populärt. När man spelar spelet så väljer man sina siffror och hoppas att dom kommer i tur ordning så att man kan få den maximala vinsten. Samtliga dragningar görs live där en en maskin med bollar som har siffror på sig snurrar runt och väljer boll efter boll väl då gäller det att du har samtliga nummer i rätt ordning. Man kan köpa flertal rader vilket innebär att du har större chanser till vinst. En rad kostar en Nya Nyzeeländsk dollar per rad, det går köpa hur många rader man vill. För en vinst krävs det att du får fyra siffror i rad. Det som även är fördelen med Lotto NZ är att även icke medborgare samt turister kan köpa rader/nummer till detta fantastiska online lotteriet. Majoriteten av vinnare på Lotto NZ är från Australien då flertal spelare kommer där ifrån. Om du har turen att vinna någon summa hos Lotto NZ så är samtliga vinster skattefria vilket innebär att du inte behöver betala någon skatt på vinsten. Summan som anges i dragningen är den du kommer att få utbetald. För att kunna köpa rader och nummer via Lotto NZ krävs det att du är minst 18 år gammal.

Flesta länderna som har dragningar eller skraplotter online brukar ha flertal dragningar per vecka sedan brukar dom självklart ha större dragningar som kanske bara sker fåtal gånger per år med en större vinstpott. I dem flesta länderna så är vinsterna är skattefria så att vinnarna inte behöver betala någon skatt på vinsten som dom vunnit, ett exempel är Triss i Sverige som du antingen kan köpa i en fysisk butik eller online. Samtliga vinster är helt skattefria så det som du skrapar fram det är beloppet du kommer att få utbetalt i vinst. En del länder kräver att du ska betala skatt på vinsten men då ska det anges i villkoren på hemsidan där du köper dina lotter eller nummer. Skatten som dras är oftast baserat på summan som du vinner, om du vinner en lägre summa kan dom vara skattefria medans större summor kan behövas skattas en viss procent.