Topp sju – främsta kinesiska atleterna genom tiderna

OBS: Artikeln är skriven av Markus Svensson

Kina har genom åren levererat storartat i diverse sportsammanhang. Nedan listas sju av landets mest framstående atleter genom tiderna.

Liu Xiang (friidrott)

Fridrottsstjärnan Liu Xiang har fina meriter i olympiska spelen men flertalet medaljer i bagaget. Dessutom satt atleten på över 10 år inne på världsrekordet i häck. År 2005 belönades Xiang med titeln Årets nykomling, av Laureus World Sports Awards, vilket säger en hel del om hur omtyckt han är. Förutom ett OS-guld har Liu Xiang under sin karriär kammat hem fyra världsmästerskapsmedaljer och fyra VM-medaljer inomhus. 

Li Na (tennis)

Li Na blev den första kvinnliga kinesiska tennisspelaren att kamma hem en Grand Slam-titel i såväl Franska-öppna-mästerskapen i Paris år 2011, samt ännu en Grand Slam-titel i Australiska mästerskapen samma år. Li Na är idag pensionerad, men kommer alltid bli ihågkommen som en av kinas absolut främsta kvinnliga tennisspelare.

Yao Ming (basket)

Yao Ming är basketspelaren vars namn gått ytterst få förbi. Under sina nio år i NBA spelade Yao Ming center för det välkända laget Houston Rockets. Under sin karriär utnämndes till NBA All-Star imponerande åtta gånger. Kuriosa är att Ming, med sina 219 cm, var den då längsta basketspelaren i NBA, som är en liga enormt populär även när det gäller odds och live betting inom sportsbetting på nätet. För NBA 2020/2021 presenteras vinstoddsen för Mings före detta lag Huston Rockets till 29.00. Vinsttippade är LA Lakers med oddset 3.4.

Sun Mingming (basket)

Vi fortsätter på basketspåret och hittar här spelaren Sun Mingming, som idag är pensionerad från basketen efter en alldeles strålande karriär. Under sin karriär hann han spela på högsta nivå för såväl USA och Mexiko, som Japan och hemlandet Kina. Sun är den längsta professionella basketspelaren i världen och mättes av Guinness rekordbok till 2.36 m lång. 

Fan Zhiyi (fotboll)

Fan Zhiyi är idag tränare, och hade innan dess en lång karriär som fotbollsspelare, bland annat för Shanghain Shenhua, Crystal Palace och Dundee. År 1998 blev Zhiyi den första kinesiska fotbollsspelaren att spela i engelska ligan, tillsammans med Sun Jihai, då han började spela för Crystal Palace. Zhiyi spelade i kinesiska landslaget igen år 2012, då han spelare FIFA World Cup. Idag tränar den forna spelaren lag som Shanghai East Asia. 

Yang Wei (gymnastik)

Yang Wei är en av landets främsta gymnaster och har flera OS-medaljer på meritlistan. År 2000 presterade Wei på topp, då han tog OS-guld i lagmångkampen och ytterligare ett guld i den individuella mångkampen. Åtta år senare kammade han på hemmaplan hem två guld och ett silver. På senare år har vi inte hört så mycket från Wei, men OS-medaljerna är talande för en strålande (om än något kortare) karriär.

Shen Xue (konståkning)

Shen Xue är kinesisk konståkare och än idag verksam inom sporten. Xue har bland annat fina meriter inom paråkning, inklusive tre olympiska medaljer, tillsammans med sin man Zhao Hongbo. Paret har tagit guld i OS 2010 i Vancouver, brons i OS 2002 i Salt Lake City samt brond i OS i Turin 2006. Paret har även flertalet VM-meriter att skryta med.