Nya kinesiska teorier: Så togs COVID-19 till Kina från andra länder

Redan i mars skrev jag här på InBeijing om hur kinesiska diplomater och medier försökte övertyga omvärlden om att COVID-19 inte först uppstod i Kina. Teorierna som landets utrikesministerium torgförde den gången, inkluderade att den amerikanska militären skulle ha fört med sig viruset till Kina under i samband med ett idrottsevenemang.

Nu i november har man prånglat ut ett annat narrativ, nämligen att COVID-19 först skulle ha kommit till Kina via importerad fryst mat.

Redan i början av november rapporterade statliga kinesiska medier att man hittat corona i bland annat importerat fläskkött, och senare även i fiskprodukter från Ryssland och Norge.

Några dagar efter de första rapporterna offentliggjordes nya regler och restriktioner för att begränsa importen av frysta matvaror.

Den är högst otroligt att coronavirus kan färdas mellan kontinenter via fryst mat; mer om det senare. Men den senaste veckan har det gått upp för många varför kinesiska myndigheter uppgett att man hittat COVID-19 i matimporter och sedan gett saken maximal uppmärksamhet genom att införa nya importrestriktioner.

Med hjälp av en rad forskare, framhåller man nu detta nämligen som bevis på att viruset sannolikt inte alls uppstod i Kina, utan kom till landet via importerade frysvaror.

Denna teori sprids nu på högvarv av landets statliga medier. Som vi kan se via nedanstående tweet så sker detta nu på engelska, efter att redan ha skett på kinesiska i en utsträckning som gör att en stor del av landets befolkning tror att COVID-19 är någonting utländskt som drabbat Kina.

Jag har till och med sett tweet från anställda på det statliga tv-nätverket CCTV, som menar att omvärlden ska vara tacksamma gentemot Kina, som ju först upptäckte viruset trots att det sannolikt kom utifrån. Annars hade spridningen kunnat bli ännu värre!

Givetvis har även kinesiska diplomater stämt in i kören. Bland andra USA, EU, Kanada och Nya Zeeland har framfört klagomål om de nya restriktionerna på import av fryst mat, samt den metodik som använts för att komma fram till slutsatsen att det finns COVID-19 i de importerade matvarorna.

Detta ledde i sin tur till att det kinesiska utrikesministeriets talesman Zhao Lijian vid en presskonferens kallade klagomålen för ”grundlösa anklagelser”, och menade att åtgärderna är nödvändiga för att följa den kinesiska andan att prioritera liv och allmänhetens hälsa allra högst.

Detta ger alltså en händelsekedja av desinformation som ser ut enligt följande:

* Uppge att det finns COVID-19 i importerade matvaror
* Blås upp saken genom att införa nya importregler
* Få en rad forskare och ”experter” att säga att viruset importerats till Kina
* Använd statliga medier och diplomater för att sprida teorin

Som uppgavs i en av tweeten ovan, så har delar av den kinesiska allmänheten redan börjat tro på detta. Nästa steg är sannolikt att försöka få experter och myndigheter i andra länder, samt WHO, att erkänna att det kan ligga något bakom denna teori.

Kan det då stämma att COVID-19 först kom till Kina via importerade frysvaror? Även om detta inte kan uteslutas, så är dock risken minimal, enligt experter som Associated Press intervjuat om saken:

“It is possible and may represent some risk, but it’s certainly at the lower end of risk for transmission,” he said. “We know low temperatures do stabilize the virus. Nonetheless, I think things which have been transported and surface transmission — there’s a low risk of it.”

A positive test “doesn’t indicate infectious virus, just that some signal from the virus is present on that surface,” said Andrew Pekosz of Johns Hopkins University’s Bloomberg School of Public Health.

“I’ve seen no convincing data that SARS-CoV-2 on food packaging poses a significant risk for infection,” he said.

Flera har även påpekat det underliga i att det endast är Kina som har hittat spår av COVID-19 i importerade frysta matvaror. Några liknande rapporter har inte kommit från något annat land i hela världen.

Vidare noterar Reuters att denna teori sprids medan WHO:s egna experter fortfarande inte tillåts besöka den marknad i Wuhan där viruset tros ha uppkommit, trots otaliga förfrågningar att så få göra.

UPPDATERING

Se nedan utdrag från artikeln ”New theories call for global COVID origin-tracing efforts” i tidningen Global Times, som ges ut av partitidningen Folkets dagblad, samt kommentarer från senaste upplagan av Bill Bishops nyhetsbrev Sinocism:

While the WHO has indicated there may be more than one patient zeroes as coronavirus has been identified in many different countries and said they plan to send experts to China to investigate the virus origin, Chinese experts noted that the virus origin has become a problem requiring global cooperation as multiple theories pointed to the need for global efforts to solve the puzzle.

(…)

”We are the first to invite WHO experts in for origin-tracing cooperation.” Zhao said, adding that ”We hope all relevant countries will adopt a positive attitude and cooperate with WHO like China does, making contributions to global origin-tracing and anti-epidemic cooperation.”

The remarks came at a time when more evidence points to the existence of the virus long before the Wuhan outbreak. WHO experts also hinted that there are more than one patient zeroes.

There may be more than one cases of patient zero in some situations, because there may be more than one species breach. We’re increasingly seeing that viruses have been identified in many different countries, Mike Ryan, the WHO’s top emergencies expert said at a Monday press briefing.

(…)

In March and summer, the origin tracing of the virus was focused on China, but more and more evidence, plus WHO’s latest speculation on patient zero, suggested that more professionals are beginning to realize that Wuhan is the place the disease was first identified, but probably not the place where the virus originated from, Zeng Guang, chief epidemiologist of the Chinese Center for Disease Control and Prevention, told the Global Times on Tuesday.

China’s mechanism of detecting pneumonia for unknown reasons helped Wuhan identify the new infectious disease and virus. But the fact that it can sweep the world in such a short period of time is a strong indication that the novel coronavirus may have existed in multiple places for uncertain periods of time, Zeng said.

”When and where did the virus start circulating? Tracing the virus cannot answer all questions, but it is very likely that the virus had co-existed in multiple places before being spotted in Wuhan,” Zeng noted.

(…)

A new study by the National Cancer Institute of Milan recently found the novel coronavirus in blood samples collected in October 2019, and previous research led by the University of Barcelona showed the presence of the virus in samples of sewage in the city in March 2019.

”Those academic studies should be part of seeking virus origins. If we could combine the efforts of scientists across these countries and call on them to participate in the scientific investigation, we might be much closer to the truth on the virus’ origin,” Wang Guangfa, a respiratory expert at Peking University First Hospital, who had been to Wuhan in the early stage of the outbreak, told the Global Times on Tuesday.

Wang said the WHO-led origin tracing should be done in any country being stricken by the epidemic, including Italy, Spain, other European nations and the US.

Comment: This looks to be a much more sophisticated effort to sow doubt about the origin than the earlier claims it came from a US soldier. Will the WHO go along? And why have Taiwan and New Zealand, two countries that import lots of cold-chain frozen foods, not detected the virus on imported frozen items or traced any new outbreaks to such imports?