Kina visar framfötterna på fotbollsplanen

OBS: Artikeln är skriven av Mikael Engström

Kina är ett land som länge visat framfötterna inom sporter som bordtennis, gymnastik och konståkning. Vad många inte känner till är att även fotboll är stort inom landet, med ligor som Kinesiska Superligan och AFC Champions League som engagerar kinesiska fotbollsspelare. Extra intressant blir den Beijing-baserade klubben Beijing Sinobo Guoan, som för närvarande spelar i den kinesiska superligan. 

Kinesiska Superligan

Den kinesiska superligan, eller The Chinese Football Association Super League (CSL), är den högsta fotbollsserien i Kina och styrs av Chinese Football Association (CFA). Ligan har spelats sedan år 2004, och sponsras just nu av Wanda Plaza. Den kinesiska superligan är Kinas i särklass största fotbollsarrangemang och får stor uppmärksamhet i media. Ligan bevakas även internationellt av fotbollsinstresserade världen över.

Det ingår 16 olika lag i den kinesiska superligan för säsongen 2020. En framgångsrik klubb som för närvarande ingår i ligan är Beijing Sinobo Guoan (etablerad år 1992) som historiskt sett har levererat goda resultat, bland annat med en stark vinst år 2009. Matcher spelas just nu för fullt där Cédric Bakambu, som spelar i klubben, leder målskytteligan i ligan med hittills 13 gjorda mål. Inte illa! Andra framstående kinesiska fotbollslag är Dalaina Pro och Shijiazhuang Ever Bright, vars förutsättningar denna säsong är mycket goda. 

Intressant är att flertalet skandinaviska namn under åren har figurerat i den kinesiska superligan. Exempelvis gjorde den svenska domaren Jonas Eriksson ett gästspel i ligan under år 2017. Den danska fotbollsspelaren Lasse Vibe, som tidigare spelat för IFK Göteborg, spelade under år 2018 – 2019 i klubben Changchun Yatai, ett lag som nu spelar i den kinesiska superligan.

För sportintresserade som vill engagera sig i den kinesiska superligan erbjuder sportsajter odds på ligan, som ju just nu är i full gång. För sportintresserade som är nyfikna på att följa skandinaviska spelare i Europeiska cuper erbjuder bet365 odds att spela på fotboll på europeiska ligor som Champions League och Premier League, som även de pågår för fullt. 

Asian Champions League

AFC Champions League, det vill säga Asian Champions League, är en del av den kinesiska superligan. Asian Champions League har spelats sedan år 2002 och anordnas av Asian Football Confederation. I år, 2020 spelas den 39 upplagan av ligan, och spänningen är olidlig. Bland de 45 lag som ingår i AFC Champions league har länder som Sydkorea och Indonesien hittills gjort bra ifrån sig. Mycket kan förstås hända innan de slutgiltliga resultaten presenteras när ligan slutspel äger rum.
AFC Champions League sponsras av stora namn som bland andra Fly Emirates, Toyota och Nikon, vilket säger en hel del om arrangemangets omfattning och popularitet.

Summering

Kinesiskt fotboll är inte att underskatta, med flera stora arrangemang och ligor som spelas årligen. Klubbarna sitter på stora kinesiska namn som Fan Zhiyi och Hao Haidong, samt internationella namn som Andy Russell, något som bäddar för goda framgångar. Det blir intressant att följa Kina, inte minst lag som framgångsrika Beijing Sinobo Guoani, i internationella fotbollssammanhang under den avslutande delen av år 2020 och vidare in i framtiden.